Politie in Zwolle stuurt 750 coke-afnemers een sms

Vandaag, 14 januari, ontvangen ruim 750 afnemers van cocaïne een sms-bericht van de politie. De telefoonnummers stonden in telefoons van coke-dealers in Zwolle. In de sms staat een link naar een website waar de afnemers hulp kunnen zoeken om te stoppen met hun verslaving. Een unieke samenwerking van ex-gebruikers, de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, OM Oost-Nederland en Politie Oost-Nederland.

“In Zwolle zagen we vorig jaar ernstige geweldsincidenten, van autobranden tot aanslagen op iemands leven. Dat is voor een groot deel het gevolg van het dealen in harddrugs. Daarnaast is er sprake van overlast in de woonwijken. Er wordt gedeald op parkeerplaatsen bij winkelcentra, in speeltuinen of bij u op de hoek. We willen een veilige en leefbare stad. Daarom doen we er alles aan om dealers van de straat te halen. Het begint echter bij de vraag om harddrugs. Daarom richten we ons nu op de gebruikers. We willen hen hulp bieden zodat ze stoppen met coke,” vertelt teamchef Riemer van Beem.

Helpende hand
“Zwollenaren voelden zich het afgelopen jaar minder veilig in hun stad door incidenten die te maken hebben met de handel in drugs. Samen met de politie en andere partners werken we met man en macht aan de bestrijding daarvan. Maar zolang er vraag is en gebruikers drugs kopen, blijft er gehandeld worden, met alle bijkomende effecten. Met deze actie willen we gebruikers daarvan bewust maken. Ze houden het criminele drugscircuit in stand en financieren hun eigen onveiligheid. En daar hebben ook andere inwoners last van. Dat willen we hen duidelijk maken. Daarnaast bieden we de gebruikers ook een helpende hand om van de coke af te komen. Op de website www.stopsos.nl staan verhalen van Zwollenaren die met succes van hun verslaving zijn afgekomen. Dat kun je niet alleen, daarom staat er ook een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar gebruikers naar toe kunnen gaan om aan hun verslaving te werken. We vinden het belangrijk dat we ons niet alleen richten op het bestrijden van de criminaliteit, maar dat we afnemers ook hulp bieden om van hun verslaving af te komen”, aldus burgemeester Peter Snijders.

Onderzoeken naar drugshandel
In 2020 startten de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle twee onderzoeken naar handel in harddrugs. Daarbij kwamen vijf verdachten in beeld. Zij zijn aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Na hun aanhouding zijn telefoons in beslag genomen. Op die telefoons stonden berichten over het kopen van coke. De afzenders hebben allemaal een sms’je gekregen. Dat gebeurde nadat de zaaksofficier van het OM Oost-Nederland daar toestemming voor had gegeven.

Informatie delen
De samenwerkende partijen geven de afnemers een kans om hun leven weer in eigen hand te krijgen en hulp te zoeken. Ondertussen gaan de onderzoeken naar drugshandel en druggerelateerd geweld onverminderd door. “Ons team werkt samen met de Districtsrecherche IJsselland en onze partners aan een veilig Zwolle. De geweldsincidenten van het afgelopen jaar hebben veel impact op het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Het zal je overkomen dat er in je straat wordt geschoten of dat je auto per ongeluk in vlammen opgaat omdat die op de verkeerde plek staat? Dat wil niemand! Voor het oplossen van dit soort misdrijven hebben we ook de hulp van onze inwoners nodig. Daarom roepen we iedereen op, ook de doelgroep van onze sms’jes, om hun informatie met ons te delen. Via hun wijkagent, 0900-8844, Social Media of anoniem via Meld Misdaad Anoniem”, aldus van Beem.

De SMS die wordt verstuurd (Afbeelding: Politie)
De SMS die wordt verstuurd (Afbeelding: Politie)