Eerste MotoGP-pole voor Oliveira, Canet ontsnapt aan horrorcrash

Miguel Oliveira heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Portugees neemt zo uitgerekend in eigen land op fraaie wijze afscheid van het Tech 3-team, dat hij volgend jaar inruilt voor een plekje in het fabrieksteam van KTM.

Op het circuit van Portimão werd Oliveira de eerste Portugees ooit met een poleposition op het hoogste niveau in de wegracerij. Hij was 0,044 seconden sneller dan de Petronas Yamaha van Franco Morbidelli, terwijl Jack Miller op de Pramac Ducati op 0,146 seconden de eerste rij compleet maakte. Cal Crutchlow, die volgend jaar testrijder bij Yamaha wordt, zette zijn LCR Honda op de vierde plek, naast Morbidelli's teamgenoot Fabio Quartararo en de Duitser Stefan Bradl, die er bij Repsol Honda als vervanger van Marc Marquez het hele jaar nauwelijks aan te pas kwam, tot zaterdag.

Johann Zarco, Maverick Viñales en Pol Espargaro vormen de derde startrij, Alex Rins, Takaaki Nakagami en Andrea Dovizioso vertrekken vanaf rij vier. Kersvers wereldkampioen Joan Mir viel behoorlijk tegen: hij zette zijn Suzuki op de twintigste stek, pal achter de vanaf plek zeventien startende Valentino Rossi, die na vele jaren afscheid gaat nemen van het fabrieksteam van Yamaha - Il Dottore rijdt volgend jaar bij Petronas Yamaha, het dit jaar veel beter presterende satellietteam van de fabrikant.

Moto2
In de Moto2 ging de poleposition ietwat verrassend naar Remy Gardner, zijn tweede van het jaar. WK-outsider Luca Marini gaf 0,118 seconden toe en vertrekt vanaf plek twee, naast Fabio di Giannantonio. WK-leider Enea Bastianini en voornaamste uitdager Sam Lowes starten van plek vier en vijf, Marco Bezzecchi - die zondag een wonder nodig heeft om de wereldtitel te pakken - vertrekt vanaf de twaalfde stek. Bo Bendsneyder zat er aanvankelijk lekker bij, maar kon net geen goede slipstream vinden en start als zestiende, wat mét een beetje lekkere slipstream makkelijk een top-10-klassering had kunnen zijn.

Overigens ontsnapte Aron Canet vroeg in de tweede kwalificatiesessie nog aan zware verwondingen of erger: hij schoof onderuit op de top van een van de heuvels van het circuit, waardoor aanstormende rijders hem pas erg laat zagen. Een opkrabbelende Canet had pure mazzel en werd nét niet geraakt door op volle snelheid aanstormende rijders.

Moto3
De poleposition in de Moto3 ging voor alweer de zesde keer naar Raul Fernandez, die volgend jaar in de Moto2 gaat rijden. De Spanjaard was duidelijk de snelste in een vreemde, doch typische kwalificatie: het halve veld zat dusdanig te klooien dat ze te laat over start/finish kwamen en niet nog een snelle ronde konden noteren. Jeremy Alcoba (+0,185) en Ayumu Sasaki (+0,240) completeren de eerste startrij, WK-leider Albert Arenas start als zesde, één plek naast WK-rivaal Ai Ogura. De derde kanshebber op de titel, Tony Arbolino, zat in de eerste sessie enorm te klooien en start vanaf de voorlaatste rij.

Zondag
De warmups beginnen zondag om 10.00 uur, de Moto3 opent om 12.00 uur de racedag. Om 13.20 uur is het de beurt aan de Moto2 en het op z'n minst bijzondere jaar 2020 wordt afgesloten door de MotoGP, met de start om 15.00 uur.