MTB-legende Minnaar wint 22e World Cup downhill

In het Portugese Lousa vindt deze week de seizoensfinale plaats van de World Cup downhill in het mountainbiken. De derde en vierde wedstrijd van het jaar worden er gehouden, na de eerste twee in het Sloveense Maribor - na het WK in Leogang volgde zo een flink ingekort World Cup-seizoen.

Bij de mannen werd het een wedstrijd om van te smullen en vooral de old school fans konden genieten: levende legende Greg Minnaar, die al in 1996 zijn World Cup-debuut maakte, raasde als een bezetene naar beneden en wist zijn 22e World Cup-zege bij te schrijven, een verbetering van zijn eigen record.

Bijna twee seconden achter de 38-jarige Zuid-Afrikaan ging de tweede plek naar de achttien jaar jongere Brit Matt Walker, die de Franse oud-wereldkampioen Loïc Bruni nipt achter zich hield. De Fransman Loris Vergier ging als laatste naar beneden, maar zijn voorband raakte lek en hij bleef hangen op een 58e en laatste plek, waardoor Walker de leiding in de World Cup over heeft genomen, voor Vergier en Minnaar.

Bij de vrouwen ging de winst én de leiding in de World Cup naar Myriam Nicole, ruim vier seconden voor haar Franse landgenote Marine Cabirou. De Britse Tahnee Seagrave eindigde op vijf tellen als derde, de afscheid nemende Australische Tracey Hannah greep in haar voorlaatste race net naast het podium.

Zondag worden de laatste wedstrijden gehouden van het seizoen en dan worden ook de World Cup-titels vergeven.