Na 16 jaar weer Japanse poleposition in MotoGP, Bendsneyder eindelijk goed

De Grand Prix van Teruel in de MotoGP kent een bijzondere naam op poleposition: Takaaki Nakagami, de eerste Japanner die dat voor elkaar heeft gekregen sinds Makoto Tamada in 2004.

Op het Spaanse circuit van Aragon, waar vorige week ook al geracet werd, zat Nakagami er al het hele weekeinde uitstekend bij en in de kwalificatie maakte hij dat helemaal waar. Op zijn Honda van vorig jaar klopte de Japanner Petronas Yamaha-rijder Franco Morbidelli (+0,063), terwijl Alex Rins zijn Suzuki op 0,273 seconden op de derde plek parkeerde.

Yamaha-fabriekscoureur Maverick Viñales start als vierde, voor Johann Zarco, die opvallend genoeg de enige Ducati-coureur in de tweede sessie was - fabrieksrijders Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci en Pramac-coureurs Jack Miller en Francesco Bagnaia haalden het niet. Morbidelli's teamgenoot Fabio Quartararo start vanaf plek zes, de derde rij wordt gevormd door Nakagami's teamgenoot Cal Crutchlow en de KTM's van Miguel Oliveira en Pol Espargaro.

De poleposition in de Moto2 ging naar de man met het momentum in het WK: Sam Lowes, nu nog de nummer twee in de stand, maar goed voor twee zeges op rij. De Brit krijgt Jorge Navarro en Remy Gardner naast zich op rij één, met WK-leider Enea Bastianini op de zesde plek. Bo Bendsneyder kende eindelijk eens een lekkere dag, was de snelste in de eerste sessie en zette zijn NTS op een uiterst nette tiende stek.

In de Moto3 ging de poleposition voor de vijfde keer dit jaar naar Raul Fernandez, die dat vorige week wist te bekronen door eindelijk zijn eerste podiumplek te pakken. De Spanjaard gaf de van een COVID-19-pauze teruggekeerde Tony Arbolino met 0,231 seconden het nakijken, Celestino Vietti vertrekt vanaf plek drie en WK-leider Albert Arenas was goed voor de vijfde tijd.

De Moto3 opent de racezondag om 11.20 uur, de MotoGP volgt daarna om 13.00 uur om een clash met de Formule 1 te vermijden. De Moto2 start om 14.30 uur, waarna de jongelingen in de Red Bull Rookies Cup de dag afsluiten, voor de echte liefhebber.