EK roeien: acht keer goud voor Nederland

In het Poolse Poznan is de finaledag van het Europees kampioenschap roeien begonnen. Gedurende de zondag komen maar liefst elf Nederlandse boten in actie in de diverse A-finales, met de Holland Acht om drie uur 's middags als laatste. De finales zijn hier live te zien.

De dag begon gelijk bijzonder goed voor Nederland: Martine Veldhuis roeide naar een overtuigende gouden medaille in de lichte skiff, door de Zwitserse Sofia Meakin en de Italiaanse Paola Piazzolla van zich af te houden.

Update 12.10 uur
Nicolas van Sprang en Guillaume Krommenhoek gingen in de twee-zonder een kilometer lang aan de leiding, maar daarna kwamen de Roemenen Marius-Vasile Cozmiuc en Ciprian Tudosa langszij. Zij gingen overtuigend door naar goud, voor de Kroatische grootheden Martin en Valent Sinkovic. Van Sprang en Krommenhoek werden in de slotfase nog naar plek vier verwezen door de Italianen Matteo Lodo en Guiseppe Vicino.

Update 12.25 uur
De jonge Roemeense dames Nicoleta-Ancuta Bodnar en Simona Geanina Radis waren vanaf het begin véél beter dan de rest in de dubbel-twee en pakten het goud. Roos de Jong en Lisa Scheenaard roeiden naar een overtuigende zilveren medaille, voor Helene Lefebvre en Elodie Ravera-Scaramozzino uit Frankrijk.

Update 12.40 uur
In de dubbel-twee bij de mannen hadden Melvin Twellaar en Stef Broenink een goede kans op goud en dat maakten ze helemaal waar: het duo won met overtuiging, voor de Zwitsers Barnabe Delarze/Roman Röösli en de Ieren Daire Lynch/Ronan Byrne. De zege van Twellaar en Broenink bezorgt het duo overigens ook een olympisch startbewijs.

Update 12.55 uur
In de vier-zonder kwamen Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester sterk uit de startblokken en het kwartet kwam ook geen moment in gevaar: goud voor Nederland, ruim voor Italië en Ierland.

Update 13.10 uur
In de vier-zonder bij de mannen namen Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema gelijk de leiding. Die stonden ze ook geen moment meer af en met Italië en Polen erachter was het volgende Nederlandse goud een feit.

Update 13.30 uur
In de lichte dubbel-twee waren het Marieke Keijser en Ilse Paulis die in de eerste helft van de finale de leiding in handen namen. De twee hielden vol en pakten het goud, voor de Italiaanse dames Valentina Rodini en Federica Cesarini, die Ionela-Livia Cozmiuc en Gianina-Elena Beleaga uit Roemenië achter zich hielden.

Update 14.00 uur
De dubbel-vier bij de vrouwen leverde alweer het volgende Nederlandse succes op. Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers roeiden van kop af aan naar de winst, voor Duitsland en Polen.

Update 16.30 uur
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers vertegenwoordigden Nederland in de dubbel-vier bij de mannen en dat ging bijzonder goed: ze namen al vroeg de leiding en wonnen met een behoorlijk forse bootlengte voorsprong op Italië, met Litouwen op de derde plek.

In de vrouwenacht begon Nederland sterk, maar nog voor de helft van de race kwam Roemenië langszij, op weg naar goud. Nederland duelleerde met de Duitsers om het zilver en die strijd werd met enkele tienden nipt gewonnen door de Duitse dames.

Update 17.17 uur
De dag werd afgesloten door de achten bij de mannen, waar Duitsland grotendeels domineerde. De ploeg nam al vrij snel een voorsprong op Roemenië en Nederland, die duelleerden om het zilver. Dat ging naar Roemenië, Nederland pakte het brons.

In het pararoeien was er eveneens succes: Corné de Koning en Annika van der Meer pakten het goud in de gemengde dubbeltwee in de PR2-klasse.