Rode Kruis opent coronakliniek in zwaar getroffen Jemen

Het Rode Kruis opent een speciale gezondheidskliniek voor coronapatiënten in het zuiden van Jemen. In de kliniek kunnen mensen gratis worden behandeld. In de eerste golf van de coronapandemie vielen er in Jemen veel slachtoffers. Van de bevestigde coronapatiënten overleed bijna dertig procent. Dat is het hoogste percentage ter wereld. Nu maken Jemen en het Rode Kruis zich op voor een mogelijke tweede golf.

Meer dan de helft van de gezondheidszorg in Jemen is gesloten door het jarenlange conflict, waardoor veel inwoners geen toegang hebben tot medische zorg. Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat van de 2.026 bevestigde corona-patiënten in het land er 585 overleden. Dat is het grootste aantal sterfgevallen in verhouding tot de coronabesmettingen ter wereld.

Het Rode Kruis heeft in de zuidelijke stad Aden een behandelcentrum met zestig bedden opgezet. De kliniek heeft een röntgenkamer, zorgafdelingen, triage en een laboratorium. Een grote hoeveelheid medische uitrusting en materiaal zijn onder toezicht van een internationaal medisch team naar Jemen gebracht.

"Het is moeilijk om je een land voor te stellen in een lastigere situatie dan Jemen. Miljoenen mensen lijden al onder het conflict, hebben honger en geen toegang tot gezondheidszorg. We hopen dat we met deze kliniek kunnen helpen om deze pandemie door te komen met zo min mogelijk slachtoffers," zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Jemen maakt zich op voor tweede golf
Het aantal coronabesmettingen in de zuidelijke regio’s van Jemen loopt op. Het risico op de verdere verspreiding van het virus is erg hoog omdat er maar weinig beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Inwoners maken zelf mondkapjes en gezichtsmaskers voor medisch personeel, in een poging het virus onder controle te krijgen.

Toen COVID-19 een paar maanden geleden hard toesloeg in Aden gingen veel ziekenhuizen dicht door het aanhoudende geweld en het gebrek aan medische middelen. Medicijnen waren onbetaalbaar en ook andere besmettelijke ziektes staken weer de kop op. Wanneer mensen besmet raken met het coronavirus, moeten zij een plek hebben waar ze heen kunnen voor medische hulp.

Het Rode Kruis helpt in de bestrijding van het coronavirus in Jemen ook door ziekenhuizen te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen, medische benodigdheden, eten en hygiëne-artikelen. Met het openen van de kliniek in Aden draagt het Rode Kruis nog meer bij aan het bieden van de broodnodige medische hulp.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!