Lutsenko wint bergetappe na solo, Yates behoudt geel

Alexey Lutsenko heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 191 kilometer koersen, van Le Teil naar Mont Aigoual, kwam de Kazach solo over de meet. Adam Yates behield het geel.

Al vrij snel na de start waren het Greg Van Avermaet, Nicholas Roche, Jesús Herrada en Rémi Cavagna die op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Powless , Boasson Hagen, Oss en Lutsenko. Hun voorsprong liep al gauw op naar maximaal iets meer dan zes minuten.

Op zo´n 45 kilometer van de streep was de eerste beklimming van de dag, de Cap de Coste van de derde categorie. Roche was de eerste die bovenaan kwam voor Van Avermaet. De achterstand van het peloton was toen een kleine vijf minuten. In het peloton was het inmiddels Jumbo-Visma die het tempo bepaalde.

De volgende beklimming was de Col des Mourezes ook van de derde categorie. En wederom was het Roche die als eerste bovenkwam. Het peloton volgde op 2,5 minuut. Van dalen was geen sprake, direct volgde de Col de la Lusette van de eerste categorie. Vooraan moesten Oss en Boasson Hagen gelijk lossen. In het peloton was het inmiddels Ineos die de regie voerde.

Vooraan was de kopgroep uitgedund tot vier man: Powless, Lutsenko, Roche en Van Avermaet. Herrada kon zich even later ook weer aansluiten. Powless demareerde en alleen Lutsenko kon volgen. Even later moest Powless toch lossen. Herrada had zich ondertussen weer teruggeknokt en reed nu op twintig kilometer van Lutsenko. In het uitgedunde peloton gebeurde er vooralsnog weinig.

Lutsenko kwam als eerste boven, 22 seconden later volgde Herrada. De slotklim was de beklimming van de Mont Aigoual. De voorsprong van de Kazach op Herrada was een halve minuut en liep vervolgens weer wat op. Drie kilometer voor de streep was het duidelijk dat Lutsenko, mits geen pech, niet meer zou worden bijgehaald. En zo geschiede, Lutsenko kwam als eerste over de meet.