Zarco stunt met MotoGP-pole in Brno

Johann Zarco heeft op het circuit van Brno een flinke stunt op het asfalt gelegd. De Fransman was op zijn Ducati van het kleine Reale Avintia goed voor de poleposition voor de Grand Prix van Tsjechië.

Fabio Quartararo, winnaar van de eerste twee races, leek op weg naar de poleposition, maar Zarco ging er onderdoor en pakte de snelste tijd. In de slotfase probeerde Quartararo daar nog iets aan te doen, maar de Fransman ging met zijn Yamaha onderuit.

Zo werd het de eerste pole voor Zarco sinds 2018; in 2017 en 2018, zijn eerste twee jaar in de koningsklasse, veroverde hij er vijf, maar dat deed hij wel voor het beduidend betere Tech 3-satellietteam van Yamaha. Op 0,303 seconden pakte Quartararo wel de tweede plek, acht duizendsten voor teamgenoot Franco Morbidelli.

Op de tweede rij staat Aleix Espargaro met zijn Aprilia op een keurig vierde plek, voor de Yamaha van Maverick Viñales en de KTM van Pol Espargaro. Op rij drie staan zondag Brad Binder (KTM), Danilo Petrucci (Ducati) en Juan Mir (Suzuki), de Repsol Honda's van Stefan Bradl - vervanger van de geblesseerde wereldkampioen Marc Marquez - en Alez Marquez staan stijf achteraan op de 20e en 21e plek.

Joe Roberts pakte in de Moto2 net als in Qatar toch nog wel verrassend de poleposition. Dit keer was de Amerikaan Sam Lowes 0,130 seconden te snel af, terwijl de Italiaan Enea Bastianini op 0,189 volgde. Hafizh Syahrin start keurig als vierde, naast Marco Bezzecchi en Jorge Martin, terwijl Bo Bendsneyder de zeventiende plek pakte.

De pole in de Moto3 ging tot slot naar Raul Fernandez, voor het eerst. Het halve veld liep in de slotronde te klootviolen om maar een slipstream te kunnen krijgen en kwam daardoor te laat over startfinish: weg was de kans op een snelle ronde. Op 0,211 seconden ging plek twee naar Gabriel Rodrigo, Tatsuki Suzuki completeert de eerste startrij.

De Moto3 opent het bal zondag weer om 11.00 uur, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.