F1: Uitslag Grand Prix van Stiermarken

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Stiermarken op zijn naam geschreven. De Brit won eenvoudig voor Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen. Voor Ferrari is de gifbeker nog lang niet leeg, want na een botsing in de eerste ronde was de race snel voorbij voor de scharlaken bolides.

Hamilton startte op de Red Bull Ring vanaf poleposition en was prima vertrokken, gevolgd door Verstappen en Carlos Sainz. Een stukje daarachter ging het in bocht drie mis bij Ferrari. Sebastian Vettel was in gevecht om een plek rond de top tien toen teamgenoot Charles Leclerc een gat zag dat er niet was. De Monegask stuiterde met zijn bolide van de kerbstones af en torpedeerde met het linkerachterwiel de achtervleugel van Vettel. Laatstgenoemde viel daarna in de pits uit, terwijl Leclerc twee ronden later er de brui aan gaf. Hierdoor kon Ferrari al heel snel de luiken sluiten.

Door de chaos lag George Russell met de Williams even op plek tien, maar de Brit zocht de grindbak op en viel terug naar de laatste plek. Dit gaf andere coureurs, zoals de als zeventiende gestarte Sergio Perez de kans om naar voren te komen. De Mexicaan reed de Racing Point al snel de top tien binnen.

Vooraan trok Hamilton snel een gat met Verstappen die op zijn beurt een veilige marge op Bottas had. Daarachter wist Alexander Albon Sainz te passeren, maar de Thai sloeg geen gat met de McLaren die een treintje coureurs aanvoerde. In dit treintje bevonden zich beide Renaults, de Racing Points en Lando Norris met de McLaren. De op mediums gestarte Daniel Ricciardo wist zich na zeventien ronden voorbij te wurmen aan Renault-teamgenoot Esteban Ocon. Laatstgenoemde viel niet lang daarna uit met mechanische problemen.

Verstappen was na 25 ronden de eerste van de toppers die stopte, al snel gevolgd door Hamilton. Mercedes liet Bottas nog flink wat ronden extra doorrijden in de hoop dat het de Fin later in de race plek twee op zou leveren. Daarachter was Sainz de verliezer, omdat McLaren te veel tijd nodig had voor de stop. Ricciardo leidde namelijk de groep achtervolgers op Albon, voor Stroll, Perez en Sainz. Perez had van dit viertal de nieuwste banden en begon zijn opmars. Eerst moest Stroll er aan geloven en even later ook Ricciardo. Daarna zette de Mexicaan met supersnelle rondetijden de jacht op Albon in.

Vooraan vergrootte Hamilton de voorsprong op Verstappen die met de auto worstelde. Dit gaf Bottas de kans om dichterbij te komen en met nog vijf ronden te gaan plek twee te pakken. Daarachter was het vele malen spannender. Perez dichtte het gat met Albon die de Mexicaan opving. In een poging om de Thai te passeren reed de coureur van Racing Point in de voorlaatste ronde zijn neus stuk op de Red Bull. Iets verder naar achteren liet McLaren Norris voorbij aan Sainz. Dit besluit legde de Britse renstal geen windeieren, want hij profiteerde eerst van het gebakkelei tussen Ricciardo en Stroll en passeerde vlak voor de finish nog Perez.

Na 71 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Verstappen. Albon pakte plek vier, voor Norris, Perez, Stroll, Ricciardo, Sainz en Daniil Kvyat.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:22:50.683
2 V. Bottas Mercedes +13.719
3 M. Verstappen Red Bull +33.698
4 A. Albon Red Bull +44.400
5 L. Norris McLaren +1:01.470
6 S. Pérez Racing Point +1:02.387
7 L. Stroll Racing Point +1:02.453
8 D. Ricciardo Renault +1:02.591
9 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
10 D. Kvyat AlphaTauri +1 ronde
11 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
12 K. Magnussen Haas +1 ronde
13 R. Grosjean Haas +1 ronde
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
15 P. Gasly AlphaTauri +1 ronde
16 G. Russell Williams +2 ronden
17 N. Latifi Williams +2 ronden
DNF E. Ocon Renault +46 ronden
DNF C. Leclerc Ferrari +67 ronden
DNF S. Vettel Ferrari +70 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Valtteri Bottas Mercedes 43
2 Lewis Hamilton Mercedes 37
3 Lando Norris McLaren 26
4 Charles Leclerc Ferrari 18
5 Sergio Perez Racing Point 16
6 Max Verstappen Red Bull 15
7 Carlos Sainz Jr. McLaren 13
8 Alex Albon Red Bull 12
9 Pierre Gasly AlphaTauri 6
10 Lance Stroll Racing Point 6
11 Esteban Ocon Renault 4
12 Daniel Ricciardo Renault 4
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 1
15 Sebastian Vettel Ferrari 1
16 Nicholas Latifi Williams 0
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
18 Kevin Magnussen Haas 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 80
2 McLaren 39
3 Red Bull 27
4 Racing Point 22
5 Ferrari 19
6 Renault 8
7 AlphaTauri 7
8 Alfa Romeo 2
9 Williams 0
10 Haas 0