Erdogan krijgt zijn zin: Hagia Sofia wordt weer moskee

Na bijna negentig jaar wordt de wereldberoemde Hagia Sofia in Istanbul weer een moskee. Het ooit als Grieks-Orthodoxe kathedraal gebouwde monument werd in 1934 door de toenmalige Turkse leider Mustafa Kemal Atatürk tot seculier gebouw en museum verklaard.

Recep Erdogan, Turkije's huidige machthebber, wilde rond de verkiezingen in de Turkse hoofdstad graag het geloof centraal stellen en wilde daarom graag dat de Hagia Sofia weer een plek zou worden waar men tot onzichtbare wezens kan prevelen. Gelukkig voor hem waren de rechters het met hem eens en werd de beslissing van Atatürk ongeldig verklaard.

Het gebouw, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, is een enorme toeristenmagneet. Die blijven nog steeds welkom: de moslims die komen bidden hinderen de bezoekers niet, volgens een woordvoerder van Erdogan. Ook zullen de Christelijke iconen niet verdwijnen.

De Grieks-Orthodoxen en Russisch-Orthodoxen, die het gebouw zien als het centrum van hun geloof, zijn niet blij. Griekenland en Rusland zijn dan ook fel tegen de omvorming tot moskee. Ook de Griekse eurocommissaris Margaritis Schinas heeft kritiek.

Dat begrijpen de Turken echter niet. Over de hele wereld worden gebedsdiensten gehouden in historische gebouwen, zoals de Notre Dame in Parijs.