Trump's topviroloog beveiligd na doodsbedreigingen

Anthony Fauci, de voornaamste Amerikaanse expert in het bestrijden van het coronavirus SARS-CoV-2, krijgt persoonlijke beveiliging. De topviroloog, die tijdens persconferenties vaak na president Donald Trump aan het woord komt en hem dan even verbetert met meer realistische taal, heeft vermoedelijk uit extreemrechtse hoek doodsbedreigingen ontvangen.

De US Marshals Service heeft van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) een verzoek gekregen om Fauci te beveiligen. Eerder werd al bekend dat agenten van de politie van Washington rondom het huis van de viroloog neer zijn gezet, omdat de veiligheid van de 79-jarige Fauci steeds meer in het geding leek te komen. Fauci zelf verwees journalisten naar het ministerie voor vragen over zijn beveiliging.

Terwijl de wetenschapper vragen over de doodsbedreigingen kreeg, werd hij onderbroken door Trump, die de ernst van de situatie niet echt door leek te hebben: "Hij heeft geen beveiliging nodig, iedereen houdt van hem. Ze zouden in grote problemen komen als ze hem aan zouden vallen."

Fauci is voorstander van het volhouden van een flinke vorm van een lockdown en probeert de president er meermaals van te overtuigen hoe belangrijk dat is. Trump krijgt vanuit de zakenwereld en van conservatieve zijde regelmatig te horen dat stricte maatregelen té schadelijk zijn, maar Fauci en collega Deborah Birx hebben hem er voorlopig van kunnen overtuigen de maatregelen toch echt aan te scherpen.

Onlangs liet Trump nog weten dat hij graag zou zien dat de boel met Pasen (12 april) weer min of meer draaiende is, 'omdat dat een mooie datum is'. Gelukkig lijkt hij er wel van doordrongen te raken dat dat er niet echt in zit, en Fauci maakte het punt nog eens duidelijk: "Wij bepalen de tijdslijn niet. Het virus bepaalt de tijdslijn."