NxGn 2020: De 50 beste jonge voetballers ter wereld - deel 3

Goal.com zet de vijftig grootste talenten van de voetbalwereld op een rij. Voorwaarde is dat de spelers geboren zijn na 1 januari 2001. Eerder plaatsten we deel 1 en deel 2 met de nummers 50 t/m 11. Nu de nummers 10 t/m 1:

#10 Ryan Gravenberch | Ajax
Ajax heeft het weer voor elkaar. Minder dan een jaar na de verkoop van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn er alweer nieuwe toptalenten doorgebroken vanuit Jong Ajax.

Ryan Gravenberch loste Clarence Seedorf in september 2018 al af als jongste debutant van Ajax en inmiddels is hij als 17-jarige vrijwel altijd zeker van een basisplaats onder trainer Erik ten Hag.

Ronald de Boer acht de met Paul Pogba vergeleken middenvelder zelfs nog talentvoller dan De Ligt. "Matthijs was exceptioneel op jonge leeftijd, maar Gravenberch heeft ongekende kwaliteiten aan de bal", stelde de oud-international in januari bij FOX Sports.

#9 Takefusa Kubo | Real Madrid (verhuurd aan Mallorca)
Toen voormalig Barcelona-jeugdspeler Takefuso Kubo eindelijk zijn debuut maakte in Camp Nou, deed hij dit als een door Real Madrid aan Mallorca verhuurde belofte.

Zodoende werd de Japans international bepaald niet met gejuich ontvangen, maar daar zat hij allerminst mee. "Ze moeten me als een rivaal zien; niet als een 18-jarige jongen die toevallig best goed kan voetballen."

Daarmee schaalt hij zichzelf bescheiden in, want Barcelona baalt nog altijd van het verlies van de 'Japanse Messi', die in november zijn eerste goal op het hoogste Spaanse niveau maakte tegen Villarreal.

#8 Mohamed Ihattaren | PSV
De KNVB haalde alles uit de kast om Mohamed Ihattaren uit handen van de Marokkaanse bond te houden en inmiddels is de 18-jarige aanvallende middenvelder hard op weg naar zijn interlanddebuut voor Oranje.

In januari 2019 debuteerde hij voor PSV en inmiddels is hij een van de belangrijkste spelers in Eindhoven. In gesprek met Goal en Voetbalzone omschreef Ihattaren het als volgt. "Ik moet zeggen dat ik niet graag zelf over mezelf praat, maar ik denk wel dat ik iets speciaals heb."

Een stelling waar iedereen rondom de groeibriljant het alleen maar roerend mee eens kan zijn.

#7 Lee Kang-in | Valencia
In Zuid-Korea kijkt men al jaren likkebaardend naar de progressie van Lee Kang-in, die zijn talenten op 6-jarige leeftijd liet zien op de nationale televisie en sindsdien wordt gezien als een toptalent.

Inmiddels kijkt men vanuit de hele wereld met belangstelling naar de vleugelaanvaller uit de jeugd van Valencia. Vorig jaar won hij de Gouden Bal op het WK Onder-20, waarin hij zijn land naar de tweede plaats hielp met twee goals en vier assists.

Lee heeft inmiddels ook zijn eerste A-interlands voor de Taegeuk Warriors achter de rug en groeide uit tot jongste Koreaan ooit in de Champions League.

#6 Gabriel Martinelli | Arsenal
Jürgen Klopp was opvallend mild voor zijn verdedigers Joe Gomez en Sepp van den Berg toen zij liefst 5 tegengoals te verwerken kregen tegen Arsenal in okktober. “Gabriel Martinelli's het talent van de eeuw”, prees de Duitse oefenmeester zijn opponent.

De 18-jarige Braziliaan is een koele kikker voor de goal en kan ook op de vleugels goed uit de voeten. Toenmalig interim-trainer Freddie Ljungberg omschreef Martinelli treffend als een Duracell-konijntje. Iemand die zijn tegenstander geen moment rust geeft.

Ronaldinho heeft hem op zijn beurt vergeleken met Ronaldo Nazário en hij is de eerste tiener die de dubbele cijfers heeft gehaald voor Arsenal sinds Nicolas Anelka in seizoen 1998/99 zijn eerste stappen zette op weg naar een status van superster.

#5 Eduardo Camavinga | Rennes
Sylvain Wiltord, Yann M’Vila, Ousmane Dembélé – zomaar drie toppers die hun voetbalopleiding genoten bij Rennes, waar Eduardo Camavinga momenteel nog groter lijkt te worden dan zijn illustere voorgangers.

De in Angola geboren jeugdinternational van Frankrijk vierde in november pas zijn zeventiende verjaardag, maar hij is al tijden niet meer weg te denken uit de basisopstelling van de Franse subtopper.

In augustus was hij de baas op het middenveld tegen Paris Saint-Germain, dat met Marco Verratti, Julian Draxler en Marquinhos drie grote namen op het veld bracht. Rennes won dikverdiend met 2-1 en Camavinga werd man van de wedstrijd.

Highlights van zijn dominante optreden gingen viraal, maar het meest bemoedigende aspect aan Camavinga’s spectaculaire entree in de voetbaltop is dat hij de aandacht niet naar zijn hoofd laat stijgen en zich nederig blijft focussen op zijn ontwikkeling.

Het is dan ook niet waarschijnlijk dat Camavinga ooit naast zijn schoenen gaat lopen, voorspelt Landry Chauvin, die de jongeling als hoofd jeugdopleidingen van Rennes natuurlijk goed kent. Hij noemt zijn protégé zelfs even bescheiden als talentvol en dat is veelzeggend.

“Eduardio is een jongen die net zoveel respect heeft voor de terreinknecht als voor de trainer van de hoofdmacht”, aldus Chauvin in gesprek met Goal. “Hij heeft een goede kop op zijn schouders en dat zal niet veranderen.”

#4 Reinier | Real Madrid
Het is goed te begrijpen waarom Flamengo-trainer Jorge Jesus zo boos was om de beslissing van zijn werkgever om Reinier in januari voor ‘slechts’ 35 miljoen euro te verkopen aan Real Madrid.

De elegante aanvallende middenvelder met indrukwekkende werkethiek maakte zijn debuut voor de Braziliaanse topclub pas afgelopen juli en noteerde sindsdien zes goals en twee assists in 14 wedstrijden in de Serie A.

Voormalig ploeggenoot Filipe Luis stelt dat alleen de toekomst uit kan wijzen of de vergelijkingen met Káká standhouden, maar de voormalig Atlético Madrid-linksback voedt de verwachtingen in gesprek met Marca: “Reinier heeft nog meer kwaliteiten met zijn rug naar de goal.”

De international van Brazilië is pas net 18 jaar oud en start bij het B-team van Real Madrid, maar het ziet er naar uit dat het niet lang gaat duren voordat hij landgenoten Vinícius Júnior en Rodrygo gaat vergezellen in de A-ploeg van Zinédine Zidane.

Filipe Luis: “Op dit moment is hij er nog niet honderd procent klaar voor, maar hij is een geweldige aankoop. Daar feliciteer ik Real Madrid mee.”

#3 Mason Greenwood | Manchester United
Ole Gunnar Solskjaer noemde het passend dat uitgerekend Mason Greenwood scoorde in de 4.000e wedstrijd op rij waarin minimaal één jeugdproduct in actie kwam tijdens een wedstrijd van Manchester United.

Zelfs bij een club die bekend staat om haar grote talenten is de veelzijdige Greenwood een uitblinker. We hebben het hier over een speler die zo tweebenig is dat hij regelmatig vrije trappen met zijn 'mindere' rechterbeen neemt als de bal toevallig dan beter klaarligt.

De jeugdinternational van Engeland wordt al jaren getipt als 'next big thing' en niemand minder dan Robin van Persie ziet zichzelf terug in Greenwood, terwijl Gary Neville betoogt dat de jongeling nu al een betere spits is dan Marcus Rashford.

Trainer Ole Gunnar Solskjaer beweert daarnaast dat hij al zag dat Greenwood het ver ging schoppen toen hij hem als zevenjarige voor het eerst zag trainen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat United alles op alles zette om het toptalent zo lang mogelijk vast te leggen.

Greenwood is clubrecordhouder in de Europa League. Niemand scoorde op een jongere leeftijd dan hij en dat was nog maar het begin voor de 18-jarige, die er eigenhandig voor zorgt dat de fans hoop houden in een moeizame tijd.

#2 Ansu Fati | Barcelona
Op 20 november 2019 deed Barcelona’s hoofd jeugdopleidingen Patrick Kluivert de volmaakt logische suggestie dat Ansu Fati beter even teruggezet kon worden naar de B-ploeg om daar van meer speeltijd verzekerd te zijn.

Slechts drie weken later groeide Fati uit tot de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Champions League en kon die suggestie de prullenbak in. Hij maakte in Italië de winnende goal (1-2) tegen Internazionale op de leeftijd van 17 jaar en 40 dagen.

Daarmee bewees de vleugelaanvaller eens te meer dat hij ‘iets speciaals’ heeft, zoals toenmalig Barcelona-trainer Ernesto Valverde het omschreef. Fati hoort nu al in de eerste selectie van Barcelona thuis en laat dat keer op keer zien.

Zo brak de in Bissau geboren jeugdinternational van Spanje sindsdien diverse records. In januari werd hij bijvoorbeeld de jongste speler ooit die twee keer in één duel wist te scoren in LaLiga (tegen Levante).

Barcelona doet er goed aan de hype rondom zijn persoon zo veel mogelijk te temperen, maar de club weet maar al te goed dat het zich heel gelukkig mag prijzen dat Real Madrid werd afgetroefd in de strijd om zijn handtekening.

De Catalanen moeten voorsorteren op een tijdperk zonder Lionel Messi en dat vooruitzicht is een stuk minder beangstigend nu er een nieuwe recordbreker is opgestaan binnen de selectie.

#1 Rodrygo | Real Madrid
Rodrygo's enorme potentieel werd meteen duidelijk toen hij op 16-jarige leeftijd al debuteerde bij Santos. Vorig jaar eindigde hij op de vijfde plek in het NxGn-klassement en nu is er een verdiende gouden medaille voor het toptalent.

De Braziliaan heeft de overstap naar Real Madrid gemaakt en was bloednerveus toen hij Zinédine Zidane voor het eerst ontmoette, maar op het veld is er van zenuwen geen sprake. Daar voelt hij zich thuis.

De nu 19-jarige vleugelaanvaller kwam vorig jaar zomer aan in Santiago Bernabéu en kostte 45 miljoen euro. Dat lijkt veel voor zo'n jonge speler, maar na 93 seconden maakte hij zijn eerste goal al in LaLiga, terwijl zijn CL-debuut werd opgeluisterd met een perfecte hattrick.

Rodrygo heeft al twee interlands voor Brazilië op zijn naam staan en is logischerwijs tevreden met zijn progressie. "Het gaat zelfs nog sneller dan ik had verwacht. Hopelijk kan ik deze lijn door blijven trekken."

Als hem dat inderdaad lukt, ligt de wereld de komende tien, vijftien jaar aan zijn voeten.