3,9 miljoen euro voor restauratie 14 rijksmonumenten

De provincie Utrecht investeert bijna 4 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels in de restauratie van 14 rijksmonumenten. Zo worden onder andere het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie.

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 14 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 1 orgel, 1 molen, 1 voormalige fabriek, 1 parkaanleg, 1 voormalig klooster/weeshuis/poptempel en 1 boerderij. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft.”

Het gaat om de volgende projecten: Historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein), Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

Twee mooie voorbeelden van rijksmonumenten zijn het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten. Het Tivolicomplex heeft een lange bouwgeschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Het deed dienst als klooster, burgerweeshuis, Vakbondsgebouw voor de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel en poptempel. Het gebouw wordt volledig gerestaureerd en verbouwd tot een podium voor beginnend talent, restaurant, lunchcafé, boetiekhotel en kinderopvang.

In Bunschoten was van 1928 tot 1963 zuivelfabriek Eemlandia in bedrijf. Als gevolg van een reorganisatie is in 1963 de vestiging in Bunschoten gesloten. Het gebouw staat al geruime tijd leeg. Eemlandia is als gebouwencomplex de laatst overgebleven complete melkfabriek in de provincie Utrecht. De herontwikkeling van de melkfabriek betreft een deel commerciële ruimten en een deel woningen.

Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

Meer informatie is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/parelfonds.