Van Rouwendaal pakt brons bij opening seizoen openwaterzwemmers

Sharon van Rouwendaal heeft bij de opening van de World Series openwaterzwemmen brons gewonnen. In de Qatarese hoofdstad Doha tikte de olympisch kampioene na tien kilometer op 0,2 seconden achter de Duitse winnares Leonie Beck (1.56,41) gelijk aan met de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Bij de mannen werd Ferry Weertman achtste. Hij moest zestien seconden toegeven op de Fransman Marc-Antoine Olivier.

Zowel bij de 73 mannen als 53 vrouwen waren de belangen in sommige gevallen groot. Er viel in Doha namelijk kwalificatie voor het OKT in Fukuoka te verdienen. Van Rouwendaal en Weertman hoeven zich daar niet meer voor te plaatsen, want ze hadden hun startbewijs voor Tokio vorig jaar al op het WK veiliggesteld.

In de wedstrijd bij de vrouwen kwam het tot een spannende eindsprint. De eerste negen zwemsters tikten binnen vijf seconden na elkaar aan. Van Rouwendaal: "Ik ben blij met de race. Vooral dat ik het 'hard' heb kunnen maken. Er zijn nog wel wat verbeterpunten voor de finish.”

Weertman was ook tevreden. "Ik ben blij met hoe ik mijn race heb ingedeeld. Ik ben vroeg naar voren gegaan. Van daar uit heb ik het tempo opgevoerd. In het laatste rechte stuk kon ik niet een goede eindsprint leveren zoals ik die zelf graag had gewild."

Pepijn Smits werd 21ste op 21,5 seconden van winnaar Olivier. "Ik heb met veel lef geraced. Dat maakte het wel wat zwaarder. Toch ben ik blij dat ik het zo gedaan heb. De finish kan beter, maar ik heb mooie stappen gemaakt ten opzichte van vorig seizoen.” Marcel Schouten, zestigste op ruim twee minuten, was kort en bondig in zijn analyse: "Niet goed is niet goed."

De World Series bestaan dit jaar uit tien wedstrijden. De openingswedstrijd was dus in Doha. Begin mei is de volgende wedstrijd op de Seychellen. Het seizoen wordt eind oktober afgesloten in Hong Kong. De Olympische wedstrijd heeft plaats op vijf en zes augustus.