Schulting pakt WB-eindzege 1500 meter; Knegt wint B-finale bij rentree

Suzanne Schulting heeft in Dordrecht tijdens de wereldbekerfinale de 1500 meter op haar naam geschreven. Met deze zege pakte ze ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Sjinkie Knegt maakte zijn individuele rentree gemaakt op het ijs. Hij won uiteindelijk de B-finale. 

Schulting veroverde op onnavolgbare wijze goud op de 1.500 meter. Bij het ingaan van de laatste ronde had de 22-jarige Friezin een ruime achterstand op Kim Ji-Yoo, maar ze wist haar schaats nog net voor de Zuid-Koreaanse over de finish te drukken. De olympisch kampioen op de 1.000 meter wist in Dordrecht drie Zuid-Koreaanse vrouwen voor te blijven. Schulting won net als vorig jaar het eindklassement op de 1.500 meter.

Xandra Velzeboer wist zich net niet te plaatsen voor de finale op dezelfde afstand. De negentienjarige Culemborgse moest in haar heat de Koreaanse Kim Ji-yoo en Noh Ah-rum voorlaten en kwam als derde over de streep.

Knegt eindigde in zijn halve finale op de derde plaats, terwijl de twee besten later op zaterdag naar de finale gaan. De heat werd stilgelegd nadat in korte tijd vier schaatsers, onder wie Knegt, ten val waren gekomen. Er volgde een herstart, waarbij Knegt de Zuid-Koreaan Lee June-seo en de Canadees Steven Dubois voor moest laten gaan. In de B-finale kwam Knegt juichend als nummer één over de streep. De dertigjarige Fries rekende af met landgenoten Sven Roes, Friso Emons en de Japanner Keita Watanabe.

Het publiek in Dordrecht beloonde Knegt met een luid applaus. Het was zijn eerste individuele wedstrijd sinds hij ruim een jaar geleden ernstige brandwonden opliep. Vrijdag maakte de dertigjarige Fries al zijn rentree in de relay.

Update 16.30 uur

Itzhak de Laat heeft een bronzen medaille gepakt op de 1000 meter. De Nederlander reed een sterke finale, maar kwam vlak voor het einde ten val. Eremetaal leek verkeken, maar door de diskwalificatie van de Zuid-Koreaan Park In-wook, schoof De Laat in de eindstand alsnog door naar de derde plaats. De Zuid-Koreaan Kim Dag-yeom won het goud, het zilver ging naar de Canadees Cedrik Blais. 

Lara van Ruijven greep bij de vrouwen naast een medaille op de 1000 meter. Ze eindigde als vijfde in finale. Het goud was voor de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin.

Update 18.00 uur

Op de relay bereikten de Nederlandse vrouwen overtuigend de finale. Schulting, Van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries stelden in de halve eindstrijd de eerste plek veilig, voor Canada en Japan. De finale op zondag gaat tussen Nederland, Canada, Rusland en Zuid-Korea.

Ook de mannen - De Laat, Knegt, Daan Breeuwsma en Sven Roes - mogen zich opmaken voor de strijd om de medailles. In een sterk bezette tweede heat eindigde Nederland als tweede achter de Zuid-Koreanen en voor Rusland. Ook Canada en China plaatsten zich voor de finale.