Koopwoningen 6,5 procent duurder in december, grootste stijging in Groningen

Bestaande koopwoningen waren in december 6,5 procent duurder dan in december 2018. De prijsstijging is hoger dan in de vier voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2019 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 6,9 procent duurder dan in 2018. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In november en december 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in december 42 procent hoger.

Meer bestaande koopwoningen verkocht in december
Het Kadaster maakte bekend dat het in december 22 573 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. In 2019 zijn 218 595 woningen verkocht. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als in 2018.

In het vierde kwartaal van 2019 waren in alle provincies bestaande koopwoningen duurder dan een jaar geleden. Het grootst was de prijsstijging in de provincie Groningen. Ook het aantal verkopen lag in bijna alle provincies hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd
In het vierde kwartaal van 2019 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijsstijging was met 8,4 procent het grootst in de provincie Groningen. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd. In de overige provincies lag de prijsstijging tussen de 5,4 en 7,4 procent.

Wat betreft de vier grootste steden van Nederland was de prijsstijging met bijna 8 procent het grootst in de gemeente Utrecht. Hoewel dit een forse prijsstijging is, is het toch de kleinste prijsstijging in de gemeente Utrecht in bijna vier jaar. In Amsterdam was de prijsstijging het laagst (3,4 procent).

Meeste woningen verkocht in Flevoland
In bijna alle provincies wisselden meer woningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Flevoland noteerde voor het tweede kwartaal op rij de grootste stijging. Daar werden 17 procent meer woningen verkocht dan in het vierde kwartaal van 2018. Flink meer dan in de andere provincies, waar tussen de 1,7 en 9,2 procent meer woningen werden verkocht. Overijssel is de enige provincie waar minder woningen zijn verkocht dan een jaar geleden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lag het aantal verkopen hoger dan in het vierde kwartaal van 2018.

Meer appartementen verkocht, alle woningtypen duurder
In het vierde kwartaal van 2019 zijn vooral meer appartementen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De stijging bedroeg 11,5 procent. Ook van de meeste andere woningtypen zijn er meer verkocht. Alleen de verkopen van de vrijstaande woningen waren lager dan een jaar eerder. De daling kwam uit op bijna 3 procent. Wel waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van appartementen was het grootst, al ontlopen de woningtypen elkaar niet veel. De prijsstijgingen lagen tussen de 5,5 en 6,8 procent.