NBA: Blowouts voor Philadelphia en Dallas

Vijf wedstrijden stonden gisteravond op het NBA-programma. Twee daarvan eindigden in een riante overwinning voor de thuisploeg, een zogeheten ‘blowout’. De Dallas Mavericks lieten geen spaan heel van de New Orleans Pelicans: 130 – 84. De Phildelphia 76ers kenden evenmin genade met de Cleveland Cavaliers: 141 – 94.

Met nam de de ruime zege van de 76ers was opvallend. De ploeg speelde zonder Joel Embiid. De center kampt met pijn aan zijn heup. In de huidige NBA is het gewoonte om spelers niet alle 82 wedstrijden op te stellen om hun lichamen een beetje te ontzien. De blessure lijkt niet ernstig en tegen de Cavaliers zou Embiid wel kunnen worden gemist.

Bij rust stond het 77 – 36, waarna de thuisploeg de teugels een beetje liet varen. Ben Simmons was de grote man bij Philadelphia. De Australiër maakte twaalf van zijn veertien schoten, waaronder de tweede driepunter in zijn carrière. Hij eindigde met 34 punten. Mike Scott mocht starten op de plek van Embiid en kwam tot een zeer verdienstelijke 21 punten.

Bij Cleveland is de crisis inmiddels losgebarsten. Vooraf werd weinig verwacht van dit seizoen, maar je kan altijd hopen op strijd op het veld en de ontwikkeling van jonge spelers als Collin Sexton, Darius Garland en rookie Kevin Porter jr. In plaats van deze ontwikkeling heeft de ploeg te maken met openlijke rebellie van Kevin Love, Tristan Thompson en Jordan Clarkson. De eerste twee wonnen in 2016 met de Cavaliers de titel, aan de hand van LeBron James. De laatste heeft ook nog net de succesperiode meegemaakt.

Kevin Love heeft zich openlijk tegen de ploegleiding gekeerd. De Cavaliers hebben aangegeven er voor open te staan om Kevin Love te ruilen met een ander team. De forward heeft de kwaliteit en ervaring om van een middenmoter een kanshebber te maken en van een kanshebber een titelkandidaat. De Cavaliers zullen hem echter niet voor niets laten gaan, teams zullen jong talent moeten opofferen om Love over te nemen van de Cavaliers.

Ook Dallas boekte een ruime overwinning. De wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans werd in het derde kwart beslist, dat de Mavericks met 40 – 14 wonnen. Luka Doncic bleef het hele vierde kwart op de bank. Desalniettemin wist hij 26 punten, 6 rebounds en 9 assists te noteren. Hij evenaart hiermee de recordreeks van Michael Jordan voor meeste wedstrijden achter elkaar waarin een speler 20 punten, 5 rebounds en 5 assists bij elkaar sprokkelt.

In New Orleans wordt ook voorzichtig geklaagd over de ploeg, al is hier minder reden toe dan bij Cleveland. New Orleans heeft voldoende potentieel op het veld en kunnen nog altijd rekenen op de komst van Zion Williamson. Desalniettemin zijn de resultaten van de huidige selectie teleurstellend en lijkt het in het veld aan een strategie te ontbreken. Tegen Dallas nam de ploeg een hele lading niet goed vrijgespeelde driepunters. Van de 32 pogingen gingen er maar drie raak.

De Indiana Pacers boekten ternauwernood een overwinning in New York. Voor de Knicks was het de eerste wedstrijd sinds het ontslag van coach David Fizdale. Daarmee zijn geen problemen opgelost, maar een selectie kan zo’n eerste wedstrijd wel met hernieuwde energie ingaan.

Het was geen beste, maar wel een spannende wedstrijd. Vijf minuten voor tijd zette Jeremy Lamb de bezoekers op 98 – 104, maar dat zouden de laatste punten zijn van de Pacers. Dat Indiana de wedstrijd toch wist te winnen is vooral op het conto van Myles Turner te schrijven. De center blokkeerde in het restant van de wedstrijd vier schoten van de Knicks, die niet verder wisten te komen dan 103 – 104. Julius Randle miste in de slotseconde een vrije worp waarmee een verlenging had kunnen worden afgedwongen. Zo duurt de ellende voor de Knicks-fans nog even voort.