VS: 'Israëlische nederzettingen Westelijke Jordaanoever niet langer illegaal'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een ommezwaai in het beleid ten aanzien van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aangekondigd. Washington verklaart dat deze niet langer in strijd zijn met het internationale recht.

De Verenigde Staten vinden dat het stug volhouden van een illegale status van de nederzettingen voorlopig niets gedaan heeft voor de vrede in het gebied. De topdiplomaat van de VS zei dat de regering Trump de rechtmatige status van de Westelijke Jordaanoever overlaat aan Israëliërs en Palestijnen om deze samen uit te onderhandelen.

Waarschijnlijk zal dit de hoop van de Palestijnse autoriteit op een eigen staat doen verdampen. Woordvoerder Nabil Abu Rdeneh van de Palestijnen vindt dat de beslissing van de Amerikanen totaal indruist tegen het internationale recht. "De Amerikaanse regering maakt zich totaal ongeloofwaardig om nog enige rol te willen spelen in het vredesproces."

Kort na Pompeo's aankondiging gaf de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem een reiswaarschuwing af voor Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De ambassade waarschuwde dat diegenen die tegen Pompeo's aankondiging zijn, zich kunnen richten tegen "Amerikaanse overheidsfaciliteiten, Amerikaanse privébelangen en Amerikaanse burgers." Hiermee enigszins een beeld vormend over de mogelijke onderhandelingstrategieën van de Palestijnen.

De Amerikaanse regering is overigens altijd een trouwe bondgenoot van de regering van Israëlisch president Benjamin Netanyahu geweest en heeft consequent Israëls kant gekozen over belangrijke kwesties.

In 2017 erkende Trump het omstreden Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verhuisde de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar de bakermat van het jodendom en het christendom. Vorig jaar erkende Trump Israëls inbeslagname van de Syrische Golanhoogte in 1981 als legitiem.

Europa daarentegen kijkt geheel anders tegen de nederzettingen aan en beval onder andere dat goederen afkomstig van Israëlische nederzettingen een apart label moest krijgen.