Uitslag PSV - AZ

Na twaalf jaar heeft AZ weer eens een uitwedstrijd tegen PSV winnend weten af te sluiten. De Alkmaarders wonnen in Eindhoven van tien PSV-ers met 0-4 en komen nu in puntenaantal op gelijke hoogte.

PSV stond zonder Ihattaren, Malen, Bergwijn, Hendrix en Viergever aan de aftrap, terwijl bij AZ Ron Vlaar ontbrak vanwege een blessure.

In de zevende minuut was de eerste echte kans voor AZ. Idrissi lanceerde Boadu, maar de spits schoof de bal net naast het Eindhovense doel. Het waren ook de Alkmaarders die verrassend het initiatief namen. De ploeg speelde de bal zuiver en geduld rond terwijl PSV aan het afwachten was. Na 22 minuten moest PSV met een man minder verder. Aanvankelijk kreeg Ryan Thomas, die zijn debuut in de basis maakte, geel nadat hij vol over de bal heen op het been van Midtsjø trapte. De VAR riep arbiter Van Boekel echter naar de zijlijn en op  aangeven van videoscheidsrechter Van de Graaf stuurde Van Boekel Thomas alsnog van het veld. In het restant van de eerste helft was het PSV dat afwachtte en loerde op een foutje van AZ. Maar de bezoekers slaagden er niet echt in om het spel te maken, er ging vooral veel fout in de passing. Vlak voor rust stak Stengs de bal op Boadu. De spits nam de bal op volle snelheid mee en prikte hem achter Zoet. Een minuut later was Boadu ook verantwoordelijk voor de 0-2, nu op aangeven van Wijndal.

PSV begon met een ietwat gewijzigde opstelling aan de tweede helft. Bruma werd vervangen door Konstantinos Mitroglou en Jordan Teze kwam als vervanger van Ritsu Doan op het veld. Het was echter AZ en dan vooral Boadu die sterk uit de kleedkamer kwam. Vanaf twaalf meter kon de spits vrij uithalen maar hij schoot over en even erna na een aanval over rechts kon Boadu door doelman Zoet niet tot een schot komen. Even daarna na een prachtige voorzet van Wijndal kopte Boadu over het doel van Zoet. In de 71e minuut werd de wedstrijd definitief beslist. Op aangeven van Stengs ramt Svensson vanuit een moeilijke hoek de bal langs Zoet. En even daarna werd het drama voor PSV nog erger toen Dani de Wit de 0-4 maakte. De invaller werkte de bal met buitenkant voet achter Zoet. AZ speelde daarna de wedstrijd eenvoudig uit. Gescoord werd er niet meer, waardoor een grotere afstraffing PSV bleef bespaard.

AZ wint in Eindhoven. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)