Protest en onbegrip om sluiting rechtbank Marengo-proces

Journalisten en hoofdredacteuren verzetten zich tegen het besluit van de Amsterdamse rechtbank vandaag. De rechtbank doet komende week de deur dicht voor pers en publiek tijdens de zittingen van het Marengo-proces, de strafzaak tegen de groep rondom de crimineel Ridouan Taghi.

Dat besluit viel naar aanleiding van de liquidatie van Derk Wiersum, de strafrechtadvocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond in dat proces.

'Geen concrete dreiging'
"Paniekvoetbal", noemt rechtbankjournalist Saskia Belleman het. "Ik heb nog nagebeld of er een concrete dreiging is en die is er niet. Ze willen nu de deuren dichtdoen om even rustig te kunnen bedenken hoe nu verder. Als dat je eerste reactie is na de moord op een advocaat, om dan de openbaarheid van de rechtsstaat te grabbel te gooien, dan ben ik benieuwd wat er nog gaat komen. Want dat het einde nog niet in zicht is, dat is wel duidelijk. Angst is een slechte raadgever."

'Op geen enkele wijze wijken'
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert verontwaardigd op het nieuws. Hoewel ze er begrip voor hebben dat de rechtbank en het Openbaar Ministerie niemand in onnodig gevaar willen brengen, roept de vereniging op om het proces tóch openbaar te houden.

"Juist nu moeten alle partijen uitstralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak. Juist in dit soort omstandigheden is het cruciaal om te staan voor de fundamenten van onze democratie. Openbare rechtsspraak is er daar één van. De pers moet ook in dit soort moeilijke omstandigheden zijn controlerende en verslaggevende taak kunnen vervullen", schrijft de vereniging op haar website, ook namens het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Andere mogelijkheden
Belleman zegt dat de rechtbank er ook voor had kunnen kiezen om een vorm van beperkte openbaarheid te kiezen. "Je kunt ook alleen publiek weren, maar dan wel de pers toestaan. Dan kan de pers nog steeds zijn controlerende taak uitvoeren en aan de buitenwereld berichten. Of ze hadden een videoverbinding kunnen maken en de media en het publiek vanaf een andere locatie mee kunnen laten kijken."

De NVJ en de hoofdredacteuren schrijven dat ze vandaag nog met de rechtbank en het Openbaar Ministerie gaan overleggen om een vorm te vinden waarin de pers aanwezig kan zijn bij het proces. Belleman is het daarmee eens: "Het is 2-0 voor Taghi, die zit nu ergens te lachen."