'Ambtenaren werken dag en nacht aan oplossing voor AEB'

Is 65 miljoen in de begroting voldoende voor de problemen bij het Afval Energie Bedrijf? De Amsteramse wethouder Rutger Groot Wassink kon dat vanmorgen nog niet zeggen.

Groot Wassink, die nu waarnemend wethouder Financiën is, presenteerde de begroting van Amsterdam vanmorgen. Over het AEB zei hij na afloop: "Ik denk dat we met zijn allen weten dat, wat de toekomst van het AEB ook is, dat daar een prijskaartje aan hangt. En als college hebben we gemeend om bij deze begroting alvast wat geld achter de hand te houden om dat mogelijk te gebruiken voor tegenvallers."

Die tegenvallers zijn er al. Met de 145 miljoen euro waarvoor het AEB op de balans staat en de 114 miljoen euro aan uitstaande leningen werpt de vraag zich op of 65 miljoen euro genoeg is. "Ik weet het niet en ik ga er ook niet op speculeren", zei Groot Wassink.

Hij erkent dat het bedrag dat nodig is stijgt zolang de oplossing op zich laat wachten. "Daarom zijn veel van mijn collega's en heel veel ambtenaren zo ongeveer dag en nacht aan het werk om die oplossing dichterbij te brengen."

De oplossing die de vertrokken wethouder Udo Kock voorstelde, een overname van het AEB door recyclebedrijf Beelen, was volgens Groot Wassink nog geen deal die er al had kunnen liggen. "Zoals u gisteren in de gemeenteraadsvergadering gehoord heeft waren er grote bezwaren van onder andere de landsadvocaat, maar ook van de banken, tegen een deal met één partij."