Hockeysters winnen EK na spannende finale tegen Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zondag op het EK in Antwerpen de Europese titel geprolongeerd door in de finale met 2-0 van Duitsland te winnen. Daardoor is Oranje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Nederland heeft het EK nu voor de tiende keer gewonnen.

1-1 tegen België. 1-1 tegen Spanje. 14-0 tegen Rusland. 8-0 tegen Engeland. En 2-0 tegen Duitsland. Nederland speelde een gek toernooi, met gekke uitslagen, maar was na een spannende finale die pas de in allerlaatste minuut beslist werd, de verdiende winnaar van het Europees kampioenschap.

Het was de specialiteit van tip-in-koningin Kelly Jonker, waardoor de Nederlandse supporters na twaalf minuten voor het eerst konden juichen. Dat gebeurde in een fase waarin Oranje na een vroege, onschadelijk gemaakte strafcorner van Duitsland begon te domineren. Een heerlijke flats van Eva de Goede bereikte Jonker, die zeker een meter van haar bewaker Janne Müller-Wieland los was. De krachtige tip-in vloog snoeihard in de touwen. Deze goal was het voorbeeld waarom Jonker haar plek in de selectie de afgelopen maanden terug had verdiend, ondanks al die doelpunten van Ginella Zerbo in de clubcompetitie.

Kans voor Duitsland na fout van Veenendaal
Net als de drie wedstrijden in de Pro League was Duitsland deze keer opnieuw een moeilijke tegenstander voor Nederland. Een veel serieuzere opponent dan Engeland in de halve finale (8-0) was. De kansen waren schaars in de EK-finale, waarin beide landen aan elkaar gewaagd waren.

Tegen de Duitse mandekkers was er voor de aanvallers van Oranje soms geen doorkomen aan, terwijl Die Danas voorin ook zonder de geblesseerde goaltjesdief Charlotte Staphorst gevaarlijk werden, vaak uit snelle counters. Penibel was de situatie toen keepster Anne Veenendaal vlak voor rust over de bal heen trapte. Duitsland had kunnen scoren, maar de verdedigers van Nederland ruimden de bal net op tijd op. De 1-0 voorsprong in de rust was verdiend, maar dat hachelijke moment liet zien dat de Europese titel en het olympisch ticket nog zeker niet binnen waren.

Duitsland gaf achterin weinig weg
Een bal die blind naar voren de Nederlandse cirkel werd uit geflatst, typeerde het begin van het derde kwart, waarin de Duitsers de druk begonnen op te voeren. Af en toe counterde Nederland naar de andere kant van het veld. Maar altijd stond de verdediging van Duitsland goed.

Daardoor bleef de finale tot het einde spannend. De gelijkmaker van Duitsland lag altijd op de loer. Door een gele kaart van de sterke Nike Lorenz moest Duitsland het in het vierde kwart vijf minuten lang met z’n tienen doen. Nederland creëerde meteen een kans via een schot van Kelly Jonker, dat net over ging. Door een groene kaart voor Frédérique Matla was de overtalsituatie al snel weer opgegeven.

Vijf minuten voor tijd profiteerde Nederland niet van een strafcorner. Drie minuten voor tijd zocht Lidewij Welten al pielend de hoek op, om tijd te rekken. Eén minuut voor tijd sloeg Nike Lorenz een bal naast. Het was de laatste stuiptrekking van Duitsland, dat zestig minuten lang sterk tegenpartij bood, maar uiteindelijk zonder keepster ging spelen en Lidewij Welten op het laatste moment uit een razendsnelle counter de 2-0 zagen maken. Toen was de Europese titel voor Nederland een feit.

Hockeysters winnen EK na spannende finale tegen Duitsland (Pro Shots / Bart Scheulderman)