Dressuurruiters pakken EK-zilver in Rotterdam

De Nederlandse dressuurruiters hebben dinsdag het zilver veroverd in de landenwedstrijd op de Europese kampioenschappen paardensport in Rotterdam. Edward Gal bezorgde het Nederlandse dressuurteam in eigen land de zilveren plak door in de laatste oefening een score van 78,758 te noteren. Daarmee werd hij vierde in het individuele klassement. Eerder op maandag leverde ook Emmelie Scholtens met 76,087 een goede oefening af.

Nederland eindigde daardoor op een gezamenlijke score van 230,140, goed voor de tweede plaats achter de ongenaakbare titelverdediger Duitsland. De Duitse dressuurruiters waren met 244,969 een klasse apart en pakten voor de 24e keer de Europese titel op het onderdeel.

Oranje profiteerde van een diskwalificatie van Groot-Brittannië. Tijdens de oefening van de Britse Charlotte Dujardin had haar paard Freestyle bloed aan de mond, waarna ze uit de uitslag werd geschrapt. Zweden legde met 229,923 beslag op het brons.

Na de openingsdag op maandag, waarop Anne Meulendijks en Hans Peter Minderhoud namens Oranje in actie kwamen, stond Nederland nog vierde in het landenklassement, achter Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden.

Het Nederlandse kwartet mag donderdag weer aan de bak voor de Grand Prix Special. De top dertig van de Grand Prix kwalificeerde zich voor het volgende onderdeel. Woensdag begint het EK voor de springruiters met de eerste ronde van de landenwedstrijd. De EK paardensport duren nog tot en met zondag. Op de onderdelen dressuur en springen is de Nederlandse ploeg al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. 

Het podium in Rotterdam. (PRO SHOTS/Imago)
Het podium in Rotterdam. (PRO SHOTS/Imago)