Miedema net naast podium bij uitverkiezing van speelster van het jaar

Vivianne Miedema heeft het niet weten te schoppen tot de laatste drie genomineerden bij de Speelster van het Jaar-uitverkiezing van de UEFA. De Europese voetbalbond laat donderdagmiddag weten dat de spits van het Arsenal en de Oranje Leeuwinnen op de vierde plek is geëindigd. Lucy Bronze, Ada Hegerberg en Amandine Henry zullen gaan uitmaken wie er uiteindelijk met de prijs aan de haal gaat.

Naast Miedema is er met een gedeelde negende plek voor de bij Barcelona actieve Lieke Martens plek voor nog een Nederlandse voetbalster in de top tien.

De lijst wordt verder volgemaakt door Wendie Renard (Olympique Lyon), Caroline Graham Hansen (eerst VfL Wolfsburg, nu Barcelona), Dzsenifer Marozsán (Olymique Lyon), Pernille Harder (VfL Wolfsburg) en Ellen White (eerst Birmingham City, nu Manchester City).

De drie overgebleven genomineerden zijn allen actief voor Olympique Lyon, de grootmacht in het vrouwenvoetbal. De Franse ploeg won afgelopen seizoen ten koste van het Barcelona van Martens voor de vierde keer op rij de Champions League.

Hegerberg maakte in de finale een hattrick, maar ontbrak vanuit principiële overwegingen wel op het WK van afgelopen zomer. Bronze en Henry waren allebei wel van de partij op het uiteindelijk door de Verenigde Staten gewonnen toernooi.

De winnares zal bekendgemaakt worden op donderdag 29 augustus, als de loting voor de groepsfase van de Champions League wordt verricht in Monaco.

De nummer 1 zal in de voetsporen treden van onder meer Martens, die in 2017 werd uitverkozen tot speelster van het jaar. Vorig jaar ging de Deense Harder, nu de nummer zes, met de trofee aan de haal.