Fenomenale splittijd helpt Britse zwemmers naar estafettegoud

Op het WK langebaanzwemmen in Gwangju hebben de Britten de laatste finale bij de mannen gewonnen. Het goud ging op de 4x100 meter wisselslag naar Luke Greenbank, Adam Peaty, James Guy en Duncan Scott.

Greenbank verloor flink veel tijd op de rugslag, maar schoolslagkoning Peaty zwom zijn team naar de eerste plek. Guy viel dan weer terug tot achter de Amerikaan Caeleb Dressel - die met 49,28 seconden een geweldige splittijd zwom - en de Rus Andrei Minakov, maar toen kwam Scott in het water.

Scott vertrok sterk, maar vooral zijn tweede baantje was van bizar niveau. De Brit knalde voorbij de van teelbalkanker teruggekeerde Amerikaan Nathan Adrian en nam ook de Rus Vladimir Morozov te grazen, waarna hij de Britten in 3:28,10 minuten naar goud hielp, voor de VS (3:28,45) en Rusland (3:28,45).

De splittijd van Scott op de 100 meter vrije slag kwam uit op een ongekende 46,14 seconden, de op één na snelste tijd ooit: in 2008 zwom Jason Lezak de Amerikanen naar olympisch goud met een schier onmogelijke 46,06 seconden.