Cricketfinale WK eerste free-to-air wedstrijd in GB sinds 2005

Zondag is de GP op Silverstone, de finale op Wimbledon, maar ook de WK-cricketfinale tussen Engeland en Nieuw-Zeeland. Het is voor het eerst sinds 2005 dat het Engelse cricketteam in Groot-Brittannië weer free-to-air te zien is. 

De Engelse cricketers drie keer eerder in een WK-finale gestaan om hebben drie keer verloren. De laatste keer was in 1992 toen het Pakistan van Imran Khan, ’s lands huidige president, te sterk bleek. Nieuw-Zeeland bereikte na 2015 voor de tweede keer de eindstrijd. Deze natie van vijf miljoen inwoners staat vooral bekend om haar rugby, des te opvallender was eerder deze week de zege op India, waar cricket de grote sport is.

Er kijkt echter geen hond naar. Reden? Het zit verstopt achter de decoder. Liefst 11,7 miljoen Engelsen stemden af op de BBC om de voetbalsters in de halve finales te zien verliezen van de Verenigde Staten. De groepswedstrijden van de cricketers steken daar schril bij af: gemiddeld zo'n 450.000 kijkers. Naar de halve finale tussen Engeland en Australië keken 1,7 miljoen mensen. Na de onvergetelijke cricketzomer van 2005, toen Engeland na 18 jaar The Ashes heroverde op Australië, heeft de cricketbond gekozen voor het grote geld en de sport ‘verkocht’ aan Rupert Murdochs Sky.

Het legde de sport geen windeieren. Dankzij de tv-rechten - en de opkomst van India als sportieve en financiële grootmacht - klotst het geld bij de Engelse en internationale cricketbond inmiddels welig tegen de plinten. De sporters profiteerden volop mee. Net als voetballers kunnen topcricketers tegenwoordig hun pensioen en dat van hun kinderen in een paar jaar veiligstellen.

De stadions zaten dit toernooi vol, maar de kijkcijfers bleven achter. De gemiddelde leeftijd van de mensen die wel keken, was ook nog eens zorgwekkend hoog. In een tijd waarin het cricket vanwege bezuinigingen ook nauwelijks meer op scholen wordt beoefend, dreigt de meest Engelse van alle Engelse sporten het contact met de jeugd verliezen.

Sky heeft in al haar wijsheid besloten deze wedstrijd voor iedereen toegangelijk te maken. Het duel zal ook op Channel 4 te zien zijn. Vanaf volgend jaar zal ook de BBC weer live cricket uitzenden. Ze hebben liverechten om wedstrijden uit een nieuwe Twenty20-competitie uit te zenden. Bovendien zal de BBC ook twee T20-duels van de Engelse ploeg vertonen. Cricket zal weer een klein beetje te zien in Engeland. Of er dat voor zorgt dat er in het hele land weer cricket gespeeld gaat worden is een tweede.