Kwartfinales Wimbledon: De Grote Drie of iemand anders?

De kwartfinales op Wimbledon zitten er voor de vrouwen op, woensdag is het de beurt aan de mannen en dus kijken we ook daar even vooruit. Nog acht zijn er over, waaronder één ongeplaatste speler en de gehele top-3.

Novak Djokovic (SRB, 1) - David Goffin (BEL, 21)
Veel introductie zal hij niet nodig hebben: Djokovic won Wimbledon al vier keer en is de titelverdediger. Hij opende zijn jacht op nummer vijf met winst op Philipp Kohlschreiber en Denis Kudla, waarna Hubert Hurkacz hem zowaar een set af wist te snoepen. Dat kon Ugo Humbert in de achtste finales niet en dus staat Djokovic overtuigend bij de laatste acht.

Goffin schopte het op Wimbledon nog nooit tot de kwartfinales, op de Australian Open en Roland Garros deed hij dat één keer. Bradley Klahn en Jeremy Chardy moesten er kansloos aan geloven, waarna Goffin de Rus Daniil Medvedev (11) in een vijfsetter verschalkte. Ook Fernando Verdasco kon de Belg niet stoppen, maar hij heeft inmiddels wel flink wat uren meer dan Djokovic op de baan gestaan.

Guido Pella (ARG, 26) - Roberto Bautista Agut (ESP, 23)
Pella is niet de jongste meer, maar is toch bezig met het toernooi van zijn leven. Voor het eerst haalde hij de achtste finales op een Grand Slam-toernooi en het is dus ook zijn eerste kwartfinale. Marius Copil en Andreas Seppi werden geklopt, waarna hij stuntte tegen Kevin Anderson (4). Met Milos Raonic (15) moest ook het volgende servicekanon eraan geloven, maar Pella zal het langzamerhand wel gaan voelen.

Alleen op de Australian Open van dit jaar haalde Bautista Agut de kwartfinales al eens, maar op Wimbledon is hij uiterst lekker bezig. Peter Gojowczuk en Steve Darcis maakten weinig kans, waarna Karen Khachanov (10) de volgende werd. Ook Benoit Paire (28) kon geen set pakken en dus staat de Spanjaard nog altijd zonder setverlies bij de laatste acht.

Pella is de verrassing bij de laatste acht (Foto: Pro Shots/Action Images)
Pella is de verrassing bij de laatste acht (Foto: Pro Shots/Action Images)

Sam Querrey (USA) - Rafael Nadal (ESP, 3)
Querrey haalde in 2017 de halve finales al, een jaar eerder strandde hij in de kwartfinales. De Amerikaan stuurde in de eerste ronde Dominic Thiem (5) naar huis, waarna Andrey Rublev kansloos bleek. John Millman en Tennys Sandgren waren niet kansloos, maar Querrey won wel. Fun fact: van de zeven sets in zijn vorige twee partijen, gingen er maar liefst vijf naar een tiebreak.

Nadal, je hebt wellicht wel eens van hem gehoord. In 2008 en 2010 pakte hij de titel op Wimbledon, in 2011 stond hij voor de vijfde, maar ook alweer de laatste keer in de finale. Yuichi Sugita werd van de baan gemept, Nick Kyrgios legde hem het vuur na aan de schenen. Dat konden de volgnde twee niet: Jo-Wilfried Tsonga en João Sousa kregen alle hoeken van het tenniscomplex te zien.

Kei Nishikori (JPN, 8) - Roger Federer (SUI, 2)
Nishikori stond vorig jaar voor het eerst bij de laatste acht en nu staat de Japanner er weer. Qualifier Thiago Monteiro en de Brit Cameron Norrie konden hem geen set afsnoepen, net als Steve Johnson. Mikhail Kukushkin deed dat in de achtste finales vrij knap wel, maar Nishikori herstelde zich ook weer en staat uiteindelijk toch best overtuigend in de kwartfinales.

Federer is ook geen volslagen onbekende op het heilige gras in Londen. Hij won maar liefst acht keer de titel, waaronder vijf keer op rij van 2003 tot en met 2007. De 37-jarige legende verloor zijn eerste set van het toernooi van Lloyd Harris of all people, maar daarna stond hij geen set meer af. Jay Clarke en Lucas Pouille dwongen hem tot een tiebreak, Matteo Berrettini werd er ongenadig hard vanaf gespeeld.

Federer in topvorm op Wimbledon (Foto: Pro Shots/SIPA USA)
Federer in topvorm op Wimbledon (Foto: Pro Shots/SIPA USA)