Zeges voor Nigeria en Uganda op Afrika Cup; Guinee en Madagaskar spelen gelijk

Nigeria is de Afrika Cup begonnen met een zege op debutant Burundi (1-0), Uganda won voor het eerst sinds 1978 weer een duel op het toernooi en Guinee hield een punt over aan het doel met Madagaskar.

Het duurde lang voordat er gejuicht kon worden bij Nigeria. Pas in de 77e minuut wist invaller Odion Ighalo het doel te vinden, waar de Nederlands-Nigeriaanse William Troost-Ekong in de basis stond met Arsenal-speler Alex Iwobi en voormalig Chelsea-speler John Obi Mikel. Ighalo, net in het veld gekomen, kreeg de bal fraai met een hakje toegespeeld door Ola Aina en liet keeper Jonathan Nahimana van Burundi kansloos.

Guinee en Madagaskar zijn de andere landen in groep B. Het werd 2-2. Naby Keïta, sterspeler van Guinee, was niet fit genoeg om te starten en val na een uur in. Toen stond zijn ploeg op 1-2 achterstand door doelpunten van Anicet en Carolus Andriamatsinoro. Guinee kwam echter langszij dankzij een benutte penalty van Francois Kamano.

Uganda wist voor het eerst sinds 1978 een wedstrijd te winnen op de Afrika Cup. De ploeg won met 2-0 van Democratische Republiek Congo. Uganda wist zich in 2017 voor het eerst sinds 1978 weer te kwalificeren voor de Afrika Cup. Twee jaar geleden verloor het land twee wedstrijden en speelde het gelijk tegen Mali. Tegen Congo bracht Patrick Kaddu Oeganda al na een kwartier op voorsprong met een kopbal. Kort na de rust scoorde Emanuel Okwi eveneens met het hoofd de 2-0. Uganda en DR Congo delen de groep met Egypte en Zimbabwe. Gastland Egypte won zaterdag het openingsduel met 1-0.

Samenvattingen van de wedstrijden. (Bron: YouTube)