Egyptische oud-president Morsi sterft in rechtszaal

Mohammed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte, is in een rechtszaal overleden. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. De 67-jarige ex-president stond terecht wegens spionageaanklachten en viel naar verluidt flauw. Ziekenhuispersoneel kon hem vervolgens niet meer redden.

Morsi werd medio 2012 tot president gekozen, in de nasleep van protesten in het kader van de zogenoemde Arabische lente. Dat had in Egypte het afzetten van voormalig president Hosni Moebarak tot gevolg, die na de moord op diens voorganger Anwar Sadat in 1981 bijna dertig jaar aan de macht was.

De in de VS opgeleide Morsi was lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, en deed in die hoedanigheid mee aan de presidentsverkiezingen. Tijdens zijn presidentschap probeerde Morsi de macht van het leger in te dammen.

Volgens critici hield hij er een islamistische agenda op na. Nadat er een jaar na zijn aantreden opnieuw protesten uitbraken werd Morsi door zijn eigen defensieminister generaal Abdel Fattah el-Sisi af- en vastgezet. De autoriteiten openden daarop de jacht op andere leden van de Moslimbroederschap, en de beweging werd verboden. Sisi werd vervolgens zelf tot president gekozen, en is dat tot op de dag van vandaag.

Onder Sisi's bewind werd de in 2011 ingezette Egyptische revolutie praktisch geheel weer ongedaan gemaakt. Twee maanden geleden slaagde de oud-generaal er met een haastig uitgeroepen referendum in om de macht van het leger in de grondwet te verankeren, en zelf rechters te mogen benoemen. Bovendien kan Sisi tot 2030 aanblijven.

De spionage-aanklachten tegen Morsi hielden onder meer verband met contacten die de voormalige president met het Palestijnse Hamas zou hebben gehad. Een zoon heeft zich er meermaals over beklaagd dat zijn vader geen medische behandelingen kreeg voor onder meer hoge bloeddruk en diabetes.