Handballers schrijven geschiedenis met kwalificatie voor het EK

Het Nederlandse handbalteam heeft zich door een 25-21 overwinning op Letland geplaatst voor het Europees kampioenschap van 2020. Nooit eerder kwalificeerde de mannenploeg zich voor een EK.

Vooraf was duidelijk dat Nederland moest winnen om überhaupt kans te maken op plaatsing voor het EK. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson was echter wel afhankelijk van de resultaten in de andere groepen. De vier beste nummers drie van de acht groepen mogen ook naar het EK van 2020 in Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en ging bij rust aan de leiding met 13-11. Na rust kwamen de Letten langszij. Even leek Oranje in moeilijkheden te komen maar in het laatste kwartier herpakte de ploeg zich en won uiteindelijk met vier punten voorsprong.

Enkele minuten na het laatste fluitsignaal kwam het verlossende bericht dat de ploeg naar het EK mag. De laatste keer dat Nederland actief was op een eindtoernooi was het WK van 1961.

Handballers mogen naar het EK. (PRO SHOTS/Toin Damen)