Zinderende finish besluit matige Indy 500

Simon Pagenaud heeft als eerste Fransman sinds 1914 de Indianapolis 500 gewonnen, de zesde van zeventien races in het IndyCar-kampioenschap en uiteraard met afstand de bekendste. De Team Penske-coureur was de beste in een race die bepaald niet sensationeel was, hoewel dat met de finish wel goed werd gemaakt.

Pagenaud vertrok vanaf poleposition en deed dat uitstekend, met onder meer Ed Carpenter en Will Power achter hem. Al na vijf ronden kon de boel echter geneutraliseerd worden: Colton Herta, eerder dit jaar met zijn 19 jaar nog de jongste racewinnaar ooit in de IndyCar Series, viel stil en kon de pitstraat niet meer bereiken.

Bij de herstart hield Pagenaud de leiding vast, Power, Carpenter, Spencer Pigot, Josef Newgarden, Alexander Rossi, Sebastien Bourdais en Ed Jones kwamen achter hem aan. Pagenaud was na ruim dertig ronden de eerste die nieuwe banden en brandstof kwam halen, de rest volgde al vrij snel. Dat ging niet helemaal lekker voor James Davison: hij miste zijn pitbox en werd in de rondte getikt door veteraan Helio Castroneves, die hem niet meer kon ontwijken en daarbij zijn voorvleugel leek te beschadigen, waarna de Braziliaanse oud-winnaar ook nog eens een drivethroughpenalty kreeg.

Voor Ben Hanley was het ook rap klaar: na een kleine zestig ronden kwam hij met problemen binnen en bij het wegrijden viel zijn auto ook nog eens stil. Jordan King kreeg niet veel later de aandacht op zich gericht nadat hij een monteur aanreed, waarbij meneer zijn knie flink leek te blesseren. De caution werd vervolgens afgeroepen, maar niet wegens King: Kyle Kaiser spinde, leek de controle even terug te krijgen, maar raakte hem alsnog kwijt en spinde de muur in. Daarmee kwam een einde aan een achtbaanmaand: Kaiser reed vroeg in de maand zijn auto totaal aan puin, waarna hij Fernando Alonso in de kwalificatie van de startopstelling af knikkerde.

Na een herstart volgt een caution en wederom hield Pagenaud simpel de leiding, Carpenter schoof na het passeren van twee achterblijvers aan. Een slechte stop leverde Carpenter halverwege de race tijdsverlies op, Rossi kende ook geen beste stop en zag Bourdais passeren. Santino Ferrucci zorgde vervolgens voor wat leven in de brouwerij: bij het uitrijden van de pitstraat zette de jongeling zijn auto buitenom naast die van veteraan Tony Kanaan, die eieren voor zijn geld koos en achter Ferrucci plaats moest nemen. Giedo van der Garde werd ondertussen zenuwachtig: de Nederlandse oud-F1-coureur had beloofd zijn schoenen op te eten bij winst van Marcus Ericsson en de Zweed, dit seizoen debuterend in de IndyCar Series, was inmiddels opgerukt naar een achtste plek.

Van der Garde haalde met ruim een kwart van de race te gaan opgelucht adem, want Ericsson spinde bij het binnenrijden van de pitstraat, raakte een muur en moest weggesleept worden. Rossi kende ondertussen een dramatische pitstop waar de brandstofslang niet werkte, maar door de caution wegens Ericsson's spin bleef de schade nog relatief beperkt - wel had hij een probleem met de hoeveelheid brandstof, want veel was er tijdens de pitstop niet binnengekomen.

Met zo'n vijftig ronden te gaan werd de race weer op gang gevlagd, met Pagenaud voorop, voor Carpenter, Newgarden, Bourdais, Rossi, Conor Daly en Ryan Hunter-Reay. Het werd gelijk even een paar ronden flink chaotisch en Newgarden reed zich in die chaos naar de leiding. Rossi raakte ondertussen flink op dreef en werkte zich in een paar ronden tijd langs Rahal, Bourdais en Daly naar de vierde plek. Met 32 ronden te rijden ging Pagenaud weer voorbij aan leider Newgarden, om vervolgens de laatste ronde pitstops te openen. Na de stops van de toppers zat Rossi er lekker bij en met flink wat extra snelheid opende hij al snel de aanval op Pagenaud, met Carpenter in zijn kielzog.

In ronde 177 zette Rossi zijn auto voorbij Pagenaud, maar het beeld schakelde snel over naar een hoopje auto's en veel rook en schade. Graham Rahal bleek Bourdais aangetikt te hebben, die naar binnen stuurde op een moment dat dat helemaal niet kon - ogenschijnlijk een fout van hem en zijn spotter. Het zorgde nog voor een kettingreactie, waarbij onder meer ook Felix Rosenqvist en Zach Veach hard de muur raakten. De rode vlag werd gezwaaid om de boel rustig op te kunnen ruimen en dus lag het allemaal even stil op de Indianapolis Motor Speedway.

Bourdais en Rahal gaan de muur in (Bron: YouTube)

Met vijftien ronden te gaan werd het veld op gang gevlagd voor een sprint naar de finish, met Rossi op kop, voor Pagenaud, Carpenter en Newgarden. Spencer Pigot was ondertussen weer naar binnen gekomen: hij had een vogel gekopt, waarvan we sterk betwijfelen dat het arme dier het heeft overleefd. Pagenaud pakte gelijk de leiding, maar Rossi sloeg terug en daarachter was het niemand minder dan veteraan Takuma Sato die het gas vól opendraaide en zich naar de vierde plek reed. Pagenaud probeerde ondertussen op elk recht stuk de slipstream te breken en dat ging hem prima af.

Toch wist Rossi er met een indrukwekkende move voorbij te komen, en Sato leek zich ook op te lijnen om Pagenaud te passeren. Dat lukte echter niet en de Fransman sloeg in de absolute slotfase terug. Een alles-of-nietspoging van Rossi draaide op niets uit en dus kon Pagenaud voor het eerst in zijn loopbaan de traditionele fles melk achterover tikken.