Oranje Onder 17 prolongeert Europese titel met zege op Italië

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft in Dublin de Europese titel geprolongeerd. In het Tallaght Stadium van Shamrock Rovers versloeg Nederland de Italiaanse leeftijdsgenoten met 4-2. Het was een herhaling van de EK-finale van vorig jaar, toen was Oranje de beste na strafschoppen.

De eerste helft was voor Oranje. Niet verwonderlijk was het dan ook dat Nederland na twintig minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Na eerdere kansen voor Mohamed Taabouni en captain Kenneth Taylor was het Sontje Hansen die Nederland aan de leiding bracht. Italië stelde er in die fase alleen een hakballetje van Nicolò Cudrig tegenover. Vlak voor de rust viel al de beslissing. Eerst knalde Ki-Jana Hoever een vrije trap op de kruising, waarna Naoufal Bannis de rebound voor zich opeiste, en op slag van rust scoorde Ian Maatsen met een heerlijke afstandspegel.

Een belangrijk aandeel in het succes komt op naam van Peter van der Veen, de coach nam vorig jaar het stokje over van Kees van Wonderen. Hij kneedde een homogeen team vol elan (Melayro Bogarde), inzicht (Kenneth Taylor), kracht (Brian Brobbey) en technisch vernuft (smaakmaker Mohamed Taabouni). Oranje onder 17 heeft in die zin ook letterlijk de toekomst van het grote Oranje in handen.

Na de rust bleek er volop weg aan de winkel. Italië speelde bovendien alles of niets.  Het kreeg loon naar werken, want nadat aanvaller Esposito na een minuut of tien een werkelijk niet te missen kans toch om zeep wist te helpen, was het invaller Lorzenzo Colombo die vanuit de draai ineens prachtig uithaalde; 3-1. Het bleek het startsein van een stormloop op het doel van Calvin Raatsie, die met een knappe reflex op een poging van Colombo voorkwam dat Italië nog verder dichterbij kwam. Oranje hapte naar adem en kwam eigenlijk uit het niets op een 4-1 voorsprong. Verantwoordelijk voor die goal was invaller Naci Ünüvar, die koud in het veld met zo’n beetje zijn eerste balcontact Nederland in veilige haven schoot.

In de slotfase troefde Colombo nog een foutje van Devyne Rensch af waardoor het nog 4-2 werd. Het maakte niet meer uit. Oranje is opnieuw Europees kampioen. Dit najaar wacht een nieuw doel voor het team van bondscoach Van Veen. Het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar in Brazilië.

Dit is een goed stel hoor. (PRO SHOTS/Action Images)