Hockeysters Den Bosch schakelen SCHC uit in meeslepend gevecht

In een heerlijke wedstrijd heeft Den Bosch zondagmiddag in de halve finale van de play-offs SCHC uitgeschakeld. Een rake sleeppush van Frédérique Matla aan het eind van het derde kwart brak de ban voor de thuisploeg, die met 1-0 won. De strijdlust van SCHC werd niet beloond.

Het was de laatste kans voor Stichtsche om de ambities voor dit seizoen waar te maken, na de aankopen van Laurien Leurink en Delfina Merino, die niet anders kunnen worden uitgelegd dan een zet richting het veroveren van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Merino is geblesseerd en in de play-offs niet inzetbaar, maar deze wedstrijd was het moment waarop het voor de Bilthovenaren moest gebeuren in hun jacht op het kampioenschap.

Gele en groene kaarten
Meteen vanaf het eerste fluitsignaal was het een meeslepend, playoff-waardig gevecht, tussen twee ploegen die het mes op de keel hadden en keiharde duels uitvochten. De ene na de andere speelster moest worden verzorgd. Het was een slagveld, met gele en groene kaarten en alles erop en eraan.

De beginfase was voor SCHC, met een sleeppush van Caia van Maasakker, uitgelopen door Lidewij Welten. Toen Den Bosch hoog druk zette op de defensie van SCHC, verspeelde Carlien Dirkse van den Heuvel de bal en maakte ze kort daarop een overtreding. Aangeefster Imme van der Hoek stuitte vervolgens op keepster Maddie Hinch, na een strafcornervariant van Den Bosch.

Grote kans voor Laurien Leurink
Het duel kon alle kanten op. Een groene kaart van Caia van Maasakker kwam SCHC bijna duur te staan. Maar Hinch redde knap op een tip-in van Fréderique Matla, na een voorzet vanaf links van Margot van Geffen. Weergaloos was de snelle counter van Stichtsche een paar minuten later, met een splijtende pass van Carlien Dirkse van den Heuvel van achteruit op Miloe Jaeger, die de bal snel doorspeelde naar Laurien Leurink. Binnen een paar minuten was de bal aan de andere kant van het veld. Leurink had de openingstreffer op haar stick, maar probeerde de bal subtiel over keepster Josine Koning te liften, iets dat niet lukte.

Den Bosch – SCHC was vooral een wedstrijd van de vraag wie er als eerst zou scoren. Welke ploeg het meeste lef had en vol de aanval zou zoeken, nadat er voor rust niet gescoord werd. Een knal van Frédérique Matla op de zijplank na een mislukte strafcorner van Den Bosch toonden de intenties van de regerend landskampioen aan het begin van het derde kwart. Maar vervolgens was het weer SCHC dat combineerde, de aanval zocht en een strafcorner versierde. De sleeppush van Van Maasakker ging richting het doel. Maar Koning redde met haar been.

Goal Frédérique Matla
Het vijf minuten overleven voor SCHC na een gele kaart van verdediger Suzanne Homma na een duw op Sian Keil. Maar met weer elf man in het veld versierde Den Bosch een strafcorner, in de laatste seconden van het derde kwart. Het was de vierde corner voor de thuisploeg. Dit was het moment waarop het voor Den Bosch gebeurde. Hard ging de sleeppush van Frédérique Matla richting het doel: 1-0.

In het vierde kwart moest SCHC scoren. Maar Den Bosch was met een schot van Lidewij Welten en een tip-in van Sian Keil dichter bij een doelpunt. Tot de 61ste minuut. Toen versierde SCHC een strafcorner. Maar de bal ging verrassend niet naar Van Maasakker, maar naar Ginella Zerbo, die sloeg, maar niet scoorde. Het was een vreemde variant op een belangrijk moment in de wedstrijd. Toen SCHC vijf minuten voor tijd Maddie Hinch van het veld haalde, ging het met Van Maasakker als vliegende keeper alles of niets spelen. Het werd niets. Volgende week speelt Den Bosch de finale tegen Amsterdam.

Den Bosch opnieuw in de finale. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)