HC Kampong worstelend en strompelend naar de finale

Worstelend en strompelend heeft Kampong de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Heren bereikt. De Utrechtse hockeyformatie moest zaterdagmiddag tegen HGC tot het uiterste gaan. Tot tweemaal toe keek de regerend landskampioen tegen een achterstand aan, maar uiteindelijk won de ploeg van Alexander Cox met 3-2 door een winnende goal van Bjorn Kellerman.

Na de 2-5 overwinning van afgelopen woensdag in Wassenaar was dat voldoende voor Kampong om zich te plaatsen voor de derde finalestrijd op rij. Na het laatste fluitsignaal was de blijdschap bij Kampong groot, maar de spelers hadden amper nog de puf om uitbundig te juichen: ze waren stuk voor stuk kapot. De medische staf van Kampong moet de komende dagen weer overuren maken om de spelers op te lappen. Woensdag wacht immers in de volgende wedstrijd al. Dan is Bloemendaal in Utrecht de tegenstander.

Wie kunnen er spelen?
Zelfs op de wedstrijddag was het zaterdag nog de vraag: wie kunnen spelen bij Kampong, dat wordt geplaagd door een waslijst aan half fitte spelers. Pas na de warming up nam Alexander Cox de beslissing over de samenstelling van de wedstrijdselectie. Sander de Wijn, woensdag in de rust tegen HGC uitgevallen met een hamstringblessure, Lars Balk (ook hamstring) en Boet Phijffer speelden wel, alleen korter dan normaal. Robbert Kemperman, deed de warming up wel mee, maar bleef in het trainingspak. Bram van Battum zat in zijn gewone kleren op de tribune, nadat hij woensdag in het eerste duel door zijn enkel was gegaan.

Kampong trad daardoor noodgedwongen aan met veel jongelingen. Waaronder ook Floris de Bie, aanvaller van de JA1, die onlangs te horen kreeg dat hij niet goed genoeg is voor Kampong 1 en dus mag vertrekken. De Bie fungeerde vooral als stand-in voor topschutter Philip Meulenbroek als die even moest bijtanken.

Profiteren
HGC probeerde in het eerste kwart meteen de profiteren van het feit dat Kampong, ziek, zwak en misselijk aantrad en zocht vanaf de eerste afslag direct de aanval. De thuisploeg hapte even naar adem en moest ook de eerste strafcorner incasseren. Die werd goed genomen door Seve van Ass, maar de redding van doelman David Harte was nog beter.

Gaandeweg het eerste kwart, toen De Wijn en Balk meer speeltijd kregen, herstelde Kampong het evenwicht in de wedstrijd. Dat resulteerde na een minuut of twaalf in de grootste kans in het eerste kwart. International Bjorn Kellerman soleerde handig door de HGC-defensie, liftte de bal fraai, maar de katachtige redding van Sam van der Ven was zeker zo mooi. Vijf minuten later hoefde diezelfde Van der Ven niet in actie te komen, terwijl de mogelijkheid voor Koen Visser levensgroot was. De jongeling had zijn zenuwen een-op-een met Van der Ven niet onder controle en raakte de bal met de backhand maar half.

In het tweede kwart begon Kampong ook beter, maar gaandeweg nam HGC de controle over. De animator van de ploeg was Ashley Jackson. Over de komst van de Engelsman werd voor het seizoen nog wat lacherig gedaan. Vergane glorie was een veel gehoorde opmerking over de middenvelder, die een blauwe maandag ook nog ijshockey beoefende. Maar inmiddels weten de hockeyliefhebbers wel beter en genieten ze wekelijks van de kunsten van Jackson, die over een heerlijke techniek beschikt en met ragfijne passes de voorwaartsen van HGC in stelling kan brengen.

Ashley Jackson
Voor de rust leverden de impulsen van Jackson nog geen kansen op, maar na de rust ging het hard. Na een goede aanval kreeg HGC de tweede strafcorner van de wedstrijd en de tiende in deze playoffs-strijd met Kampong. Negen keer leverde dat geen succes op, maar nu liet Jackson Harte wel kansloos: 1-0. Het gejuich over de treffer bij HGC was amper verstomd of het stond ook al 1-1. De wederom sterk spelende Derck de Vilder speelde zich knap vrij en liet met een bekeken backhand Van der Ven kansloos: 1-1.

De duizenden hockeyfans op de Klapperboom gingen er een goed voor zitten en werden op hun wenken bediend. Na zijn fijne actie bij de 1-1 ging De Vilder nu veel te wild een duel in de eigen cirkel aan: strafbal besliste de arbitrage. Zo’n buitenkansje moet je Jackson niet geven. Zelfs niet met Harte in het doel: 1-2.

HGC rook de winst, maar ook als koning Philip Meulenbroek zijn dag niet heeft, beschikt de regerend landskampioen uit Utrecht over nog een wapen: Jip Jansen. Ee beer van een verdediger, die over een steeds betere corner beschikt. Vraag maar aan Van der Ven, die moest vissen in de 48steminuut na een steenharde push in de hoek: 2-2.

Heerlijk laatste kwart
Wat volgde was een heerlijk laatste kwart vol kaarten. Eerst kreeg Lars Heerink geel na een opzichtige overtreding tegen Kellerman. Toen waren er nog tien van HGC. Een paar minuten later negen, nadat Seve van Ass groen kreeg. Hij protesteerde terecht na een in eerste instantie onterecht toegekende treffer. Maar deed dat zo opzichtig dat hij groen kreeg. Het publiek op de Klapperboom ging achter Kampong staan en HGC moest buigen, maar barstte niet.

Tot Bjorn Kellerman zijn tegenstander in de cirkel uitspeelde en via een stick de bal in het doel ramde: 3-2. Dat doelpunt betekende uiteindelijk de nekslag voor het dapper strijdende HGC, dat nog wel aanzette maar niet meer gevaarlijk werd.

Tot grote opluchting van heel Kampong. Want niet alleen plaatsten de Utrechters zich voor de finale, de ploeg van Cox bleef ook een derde wedstrijd bespaard waardoor de geplaagde selectie een dag langer heeft om te herstellen. Dat is hard nodig.