Joost Luiten haalt cut op PGA Championship; Woods sneuvelt

Joost Luiten heeft op het nippertje de cut gehaald bij zijn eerste major van dit jaar. De Nederlandse golfer noteerde in de tweede ronde, net als donderdag, 72 slagen in het US PGA Championship in Bethpage, nabij New York. 

Met een bal in het water en een double bogey tot gevolg op de voorlaatste hole dreigde het nog mis te gaan voor Luiten. Maar door een birdie op de laatste hole kreeg Luiten toch toegang tot de laatste twee rondes. "Ik heb heel hard gevochten om de cut te halen en dat is gelukkig gelukt", aldus Luiten na de ronde. "Het werd alleen wat spannender dan ik hoopte. Op hole 8 met water voor de green dacht ik een veilige club te slaan, maar mijn bal was net te ver rechts, raakte een boom en stuiterde terug het water in. Droppen en met drie naar de green. Ik miste de putt van een meter of vijf voor bogey en dan sta je opeeens op +5."

Luiten wist dat hij birdie móest maken op zijn laatste hole. "Na een goede drive had ik nog 170 meter naar de pin. Ik sloeg een perfecte hoge ijzer-6 op vier meter en de putt ging in de hole. Heel lekker om zo toch nog het weekend te halen in een major. Nu kijken of mijn ijzers in het weekend wat scherper kunnen." Door zijn score staat hij halverwege wel in de achterhoede op de gedeelde 69e plaats.

De Amerikaan Brooks Koepka is met 12 onder par vooralsnog ongenaakbaar. Halverwege staat de drievoudig majorwinnaar maar zeven slagen voor op zijn landgenoot Jordan Spieth en de Australiër Adam Scott. Tiger Woods miste de schifting op een slag. Het Amerikaanse golficoon, vorige maand winnaar van de Masters, was duidelijk nog niet weer op topniveau.  Woods bleef fairways missen en hij sloeg de bal met de driver een stuk korter dan anders. Naast Woods misten ook toppers als Jon Rahm, Sergio Garcia, Bubba Watson en Ian Poulter het weekend.