AFC Ajax voor 34e keer kampioen van Nederland

Ajax is voor de 34e keer kampioen van Nederland geworden. Het kon vandaag eigenlijk al niet meer fout gaan, maar door een 1-4 zege op De Graafschap werd het kampioenschap in stijl binnengehaald.

Door de 4-1 zege op FC Utrecht en de nederlaag van PSV op bezoek bij AZ, werd aanstaande zondag met een klein feestje in de Johan Cruijff Arena alvast een voorschot genomen op het landskampioenschap. Alleen een monsterzege van PSV tegen Heracles en een nederlaag van Ajax in Doetinchem konden nog roet in het eten gooien.

Vrije trap Schöne
Die monsterzege van PSV leek al gauw ver weg toen Heracles al in de eerste minuut op voorsprong kwam in Eindhoven. In Doetinchem leverde de beginfase minder spektakel op. Ondanks de controle van Ajax wisten de Amsterdammers geen echt grote kansen te creëren.

Dat veranderde in de 37e minuut, toen Lasse Schöne mocht aanleggen voor een vrije trap. De Deen deed wat hij al zo vaak deed in het Ajax-shirt, hij schoot de vrije trap feilloos binnen. Het was de voorbode van een spectaculair slot van de eerste helft. Want amper drie minuten na de fraaie goal van Schöne maakte Youssef El Jebli er alweer 1-1 van.

Ziyech krijgt het op zijn heupen
Maar ook dat was nog niet de laatste goal van de eerste helft. Want een minuut voor rust kreeg Hakim Ziyech het op zijn heupen. De Marokkaans international wervelde door de De Graafschap-defensie om de bal vervolgens af te leveren bij Nico Tagliafico. De Argentijnse back schoof de bal van dichtbij langs De Graafschap-goalie Nigel Bertrams waarmee hij de 1-2 ruststand op het scorebord zette.

Bij die stand bleef het tot de 68e minuut. Frenkie de Jong werd in het strafschopgebied van De Graafschap neergelegd door voormalig Ajacied Azor Matusiwa, wat de Amsterdammers een penalty opleverde. Dit buitenkansje was wel besteed aan Dusan Tadic, die daarmee zijn 27e Eredivisie-goal van het seizoen maakte.

En daar voegde de Serviër er kort voor tijd nog eentje aan toe. Door de bal keihard achter Bertrams te pegelen maakte Tadic de 1-4 en dus zijn 28e van het seizoen, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met PSV-spits Luuk de Jong en dus in zijn eerste seizoen in Amsterdam gedeeld topscorer van de Eredivisie is geworden. Het bleek de laatste goal van het duel, dat dus eindigde in 1-4.

34e landskampioenschap
Dat PSV uiteindelijk met 3-1 wist te winnen van Heracles deed vervolgens niet meer ter zake. Want Ajax is voor de 34e keer kampioen van Nederland. Een bijzonder aantal, des te meer omdat 34 het rugnummer was van Abdelhak Nouri. Voorafgaand aan de wedstrijd met De Graafschap werd hier door meerdere Ajax-spelers aan gerefereerd. Verder is het de achtste keer dat Ajax de dubbel weet te winnen, dus zowel de KNVB Beker als het kampioenschap. De laatste keer dat dat lukte was in het seizoen 2001/2002.

Ajax kampioen van Nederland. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

De Graafschap

1 - 4

AFC Ajax

40' El Jebli    37' Schöne