Vos schrijft Tour de Yorkshire op haar naam na zege in slotetappe

Marianne Vos heeft de Ronde van Yorkshire gewonnen. Vos schreef de lastige slotrit van de tweedaagse op haar naam en nam zodoende de leiderstrui over van haar landgenote Lorena Wiebes, die de eerste etappe vrijdag won in een massasprint.

De etappe van vandaag bestond uit 132 kilometer van Bridlington naar Scarborough. Onderweg lagen er ook verschillende hellingen op het programma, maar vooral de harde wind en de regen maakten het lastig voor de rensters.

Wereldkampioene Anna van der Breggen begon er al vroeg aan. De Nederlandse trok, met nog zeventig kilometer te gaan, in de aanval. Het zorgde ervoor dat het een harde finale werd en dat was ook duidelijk te zien in het peloton. Door het hoge tempo kwam het peloton in meerdere stukken te rijden. Wiebes kon het hoge tempo niet volgen en het werd duidelijk dat ze de leiderstrui moest gaan afstaan.

Met nog vijftig kilometer te gaan ontstond er een interessante kopgroep, met daarbij alle belangrijke namen voor het klassement. Ook de Spaanse Mavi Garcia was mee en ze trok op de voorlaatste helling ten aanval. Ze nam een voorsprong van dertig seconden op de achtervolgende groep, met daarbij Annemiek van Vleuten, Vos en Van der Breggen. Op de laatste helling van de dag zag Vos het gevaar en reed samen met de Italiaanse Soraya Paladdin naar de Spaanse toe.

In de laatste dertig kilometer was het voornamelijk vlak en de voorsprong van het drietal bleef maar groeien. Het was duidelijk dat de winnaar bij de drie vooraan gezocht moest worden. In de laatste kilometer werd er vooral naar elkaar gekeken en was het Garcia die als eerste de sprint aanging op 150 meter van de streep. Vos zat direct in het wiel en ging er makkelijk overheen en pakte zo de zege. Door de zege pakte ze ook het eindklassement mee in de Ronde van Yorkshire.