'Verbeteringen jeugdhulp Rotterdam zorgen voor nieuwe risico's'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onderzoek gedaan bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR), Enver en de Rotterdams wijkteams naar de kwaliteit van de jeugdhulpverlening. De inspectie concludeert dat eerdere verbeteringen voldoende zijn doorgevoerd, maar dat er wel nieuwe veiligheidsrisico’s voor jeugdigen zijn ontstaan.

Doel van het toezicht van de inspectie bij de drie Rotterdamse jeugdhulpaanbieders was om na te gaan of eerder genomen verbetermaatregelen voldoende doorwerken in de praktijk. Daarnaast kreeg de inspectie signalen over de samenwerking rond veiligheid tussen de drie organisaties, met name bij de crisishulpverlening.

Conclusie
De inspectie concludeert dat eerdere verbeteringen voldoende zijn doorgevoerd, maar dat nieuwe risico’s zijn ontstaan rond de wachtlijstproblematiek en onvoldoende aansluitende of passende hulp.

Veiligheid en kwaliteit hangen af van hoe het geheel van aanbieders presteert binnen het lokaal ingerichte netwerk van jeugdhulp en hoe in gezamenlijkheid wordt gestuurd op veiligheid en kwaliteit. De betrokken partijen in Rotterdam moeten ieder voor zich én gezamenlijk de vraag beantwoorden of het ingerichte netwerk goed functioneert.

Het is vanuit deze achtergrond dat ook de gemeente in dit rapport wordt aangesproken in haar rol als opdrachtgever van het jeugdhulpnetwerk. Immers in die opdracht gevende rol ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed functionerende jeugdhulp.

Vervolg
De inspectie verwacht van JBRR, Enver en de wijkteams dat zij de aanbevelingen uitwerken in een verbeterplan met concrete maatregelen. De inspectie vraagt de gemeente Rotterdam om nader geïnformeerd te worden over de aanpak en het vervolg van de aanbevelingen die de inspectie aan de gemeente heeft gedaan. Daarnaast verwacht de inspectie dat de gemeente de regie voert bij de totstandkoming van de verbeterplannen bij JBRR, Enver en de wijkteams.