Langlauffeest Noorse mannen in Zweden, thuisfans juichen bij vrouwen

De Noorse langlaufers hebben in het Zweedse Falun flink huisgehouden bij de World Cup aldaar. De sprint in de vrije stijl leverde bij de mannen een geheel Noors podium op, uiteraard aangevoerd door Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo positioneerde zich in de finale bepaald niet best, maar op het laatste rechte stuk was er simpelweg geen houden aan voor zijn landgenoten Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar, die het podium compleet maakten. De Italiaan Federico Pellegrino, de Zweed Martin Bergström en de Noor Eirik Brandsdal vormden de veldvulling in de finale. Klæbo liep in de spannende strijd om de algemene World Cup weer wat uit op de Rus Alexander Bolshunov, die een voor hem - op de sprint - prima negende plek pakte.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen kon Ingvild Flugstad Østberg een flinke slag slaan in de strijd om de World Cup. Haar Russische concurrente Natalia Nepryaeva plaatste zich in Falun niet bij de beste dertig op de sprint, Østberg haalde de eindstrijd en werd daarin vijfde, waardoor ze een prima marge opgebouwd heeft ten opzichte van de Russische.

De finale leverde een mooi rechtstreeks duel op tussen thuisfavoriete Stina Nilsson en de Noorse Maiken Caspersen Falla. De kersvers dubbel wereldkampioene was niet opgewassen tegen de pure snelheid van Nilsson, die zo haar vijfde zege van het seizoen boekte, voor Falla en landgenotes Maja Dahlqvist en Ida Ingemarsdotter. Østberg werd dus vijfde, voor de Sloveense Anamarija Lampic.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)