Atleten De Witte en Van Diepen naar EK-finale 400 meter

Op het Europees kampioenschap indooratletiek in Glasgow hebben Lisanne de Witte en Tony van Diepen zich geplaatst voor de finales van de 400 meter. Vooral voor Van Diepen was dat ietwat onverwacht, De Witte wordt gezien als kanshebster op een medaille.

De Witte snelde in haar halve finale naar een tweede plek in een nieuw persoonlijk record van 52,38 seconden. Daarmee werd ze net tweede, want de Belgische Cynthia Bolingo Mbongo liep met 52,37 naar de winst en een nationaal record. In de andere halve finale was de Zwitserse favoriete Léa Sprunger met 51,90 - de beste Europese tijd van het seizoen - de snelste, terwijl Agne Serksniene met 52,33 een Litouws record liep.

Achter de ongenaakbare Noorse topfavoriet Karsten Warholm (45,95) werd Van Diepen met een persoonlijk record van 46,62 tweede in zijn halve finale. De finales staan zaterdagavond op het programma en zijn zoals het hele EK live op Eurosport te zien. De vrouwen lopen om 21.10 uur, gevolgd door de mannenfinale en de finales van de 60 meter voor vrouwen en mannen.

De vijfkamp leverde een Brits feestje op bij de dames. Topfavoriete Katarina Johnson-Thompson won de afsluitende 800 meter en scoorde zo een geweldig totaal van 4983 punten, naast een beste wereldjaarprestatie ook de op drie na hoogste score ooit. Haar landgenote Niamh Emerson vocht zich met 4731 punten naar zilver, vlak voor de 4723 punten van de Française Solene Ndama. Anouk Vetter gaf er na drie onderdelen - waarna ze vierde stond - met een voetblessure de brui aan.

De series van de 800 meter eindigden nogal zuur voor Thijmen Kupers. De Nederlandse outsider eindigde als derde in 1:48,72 minuten, één honderdste van een seconde achter de Tsjech Filip Snejdr, terwijl een tweede plek nodig was om de halve finales te halen. Richard Douma kwam met 1:50,36 en een zesde plek niet in de buurt van de volgende ronde.

De 3000 meter bij de vrouwen leverde goud op voor de Schotse favoriete Laura Muir. Ze liep lange tijd met concurrente Konstanze Klosterhalfen voorop, maar met een ronde te gaan schopte Muir de turbo aan en daar had de Duitse geen antwoord op. Muir pakte goud in 8:30,61 minuten, voor Klosterhalfen en de Britse Melissa Courtney. Maureen Koster (8:52,12) werd zesde, Julia van Velthoven (9:14,90) eindigde als dertiende.

Michal Haratyk uit Polen pakte het goud bij het kogelstoten. In zijn eerste van zes pogingen kwam hij tot 21,65 meter en dat bleek direct genoeg voor goud. De Duitser David Storl stootte 21,54 meter, Tomas Stanek uit Tsjechië pakte met 21,25 meter het brons.