Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint

De Nederlandse mannen hebben hun wereldtitel op de teamsprint geprolongeerd. In de finale was de Nederlandse ploeg bestaand uit Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland veel te sterk voor Frankrijk: 41,923 om 42,889. Rusland pakte ten koste van Duitsland het brons.

Het Nederlandse drietal bleef met de toptijd minder dan een tiende van een seconde verwijderd van het wereldrecord. Het wereldrecord staat sinds 2013 op naam van Duitsland en werd verreden in Mexico, vanwege de hoogte een van de snelste banen in de wereld.

In de kwalificaties had het Nederlands drietal al de snelste kwalificatietijd gereden. De Nederlandse ploeg kwam uit op een tijd van 42,574 en was daarmee ruim de snelste. Ook in de eerste ronde was Oranje duidelijk de snelste. Nederland met Matthijs Büchli voor Hoogland klokte een tijd van 42,436 en was daarmee een kleine seconde sneller dan de Britse ploeg.

Oranje is naast wereldkampioen ook de Europees kampioen. Bij de wereldbekerwedstrijden waar Nederland aan de start kwam wonnen ze ook.

Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint (Pro Shots / Action Images)
Baanrenners prolongeren met overmacht wereldtitel op teamsprint (Pro Shots / Action Images)

Vrouwen
De Nederlandse teamsprintsters kwamen niet in de buurt van de medailles. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx verloren in de eerste ronde van Duitsland.

Het Duitse duo Miriam Welte/Emma Hinze was duidelijk sneller dan de Nederlandse sprintsters: 31,687 om 32,941. De Duitse tijd was niet genoeg voor de finale. Die ging tussen Rusland en Australië en daarin was Australië net iets beter dan de Russische dames. Het brons ging naar Duitsland, dat Mexico ruim klopte.