Schansspringster Lundby wereldkampioene na spannende ontknoping

Schansspringster Maren Lundby heeft in het Oostenrijkse Innsbruck de wereldtitel gepakt. De 24-jarige Noorse, al enige tijd dominant in de World Cup, moest er wel alles voor uit de kast trekken, nadat ze twee jaar eerder vierde werd op het WK.

Lundby nam in de eerste ronde de leiding al in handen, maar het gat naar de Duitse Katharina Althaus - ook tweede in de World Cup - was miniem, terwijl ook Althaus' landgenote Juliane Seyfarth op schootsafstand stond. Daarachter waren de gaten wat groter, maar nog zeker niet onoverbrugbaar.

Dat liet Daniela Iraschko-Stolz zien: de Oostenrijkse veterane, een van de aanjaagsters van het vrouwenschansspringen, was hopeloos uit vorm en wilde het WK zelfs overslaan, maar ging toch van start. Na ronde één stond ze achtste, in de finaleronde zag ze de een na de ander niet aan haar score komen.

Nadat ook Seyfarth het niet haalde was de medaille voor Iraschko-Stolz binnen, waarna Althaus de leiding in handen nam. Lundby leek het vervolgens weg te geven, maar hield een half puntje voorsprong over en pakte na olympisch goud ook de wereldtitel, voor Althaus en Iraschko-Stolz.