Judoka's Vermeer en Jager missen Grand Slam-brons door houdgrepen

Op de Grand Slam in Düsseldorf heeft de Nederlandse judoploeg twee medaillekansen laten liggen. Zowel Sanne Vermeer als Hilde Jager verloren de strijd om brons na een houdgreep.

Vermeer won in de klasse tot 63kg van Alexia Castilhos (BRA) en Maylin Del Toro Carvajal (CUB), waarna de Britse Lubjana Piovesana in de kwartfinales te sterk was. Vermeer klopte Nadia Simeoli (ITA) in de herkansingen, maar Masako Doi nam haar in de wedstrijd om brons in de houdgreep en maakte het af. De Sloveense Andreja Leski won de andere bronzen medaille, Miku Tashiro uit Japan pakte goud door de Russische Daria Davydova te verslaan. Juul Franssen sneuvelde in de achtste finales, ook tegen Doi.

Jager (-70kg) won van Maria Portela (BRA), waarna ze de Belgische Roxane Taeymans en de Duitse Giovanna Scoccimarro de baas was. In de halve finales verloor ze echter van thuisfavoriete Miriam Butkereit - die de finale kansloos verloor van de Britse Sally Conway - en Maria Bernabeu uit Spanje sloeg in de strijd om brons toe met een houdgreep. Ellen Santana uit Brazilië pakte de andere bronzen medaille.

Olympisch kampioen Shohei Ono won de titel bij de mannen tot 73 kilogram, door in de finale af te rekenen met landgenoot Masashi Ebinuma. Rustam Orujov uit Azerbeidzjan kreeg brons omgehangen, net als de Georgiër Lasha Shavdatuashvili.

De Japanner Sotaro Fujiwara klopte de Rus Aslan Lappinagov in de finale tot 81 kilogram, waar de Belg Matthias Casse en de Duitser Dominic Ressel brons pakten. Jim Heijman sneuvelde in de eerste ronde tegen de Dominicaan Medickson Del Orbe Cortorreal.