Studentenunie opent meldpunt voor onveilige situaties op campussen

De ASVA Studentenunie opent vandaag het Meldpunt Onveilig Wonen. Hier kunnen studenten meldingen indienen over onveilige situaties op en rond studentencampussen. Na recente incidenten op de Spinozacampus in Amsterdam-Zuidoost wil ASVA in kaart brengen hoe groot het probleem is en op welke andere plekken in de stad dit voorkomt. “Elke student in Amsterdam moet veilig zijn in haar woning, en wij krijgen steeds meer signalen dat dit momenteel niet het geval is.”, aldus ASVA-voorzitter Alba van Vliet.

Op en rond de Spinozacampus zijn de laatste maanden verschillende mensen aangevallen of van hun fiets getrokken, ook zijn er geregeld inbraken op de campus. Ook op andere locaties in de stad voelen studenten zich onveilig in hun woning. Van Vliet: “Er hebben inmiddels een aantal ernstige incidenten plaatsgevonden, maar woningcorporaties, gemeente en politie blijven allemaal naar elkaar wijzen en komen niet met echte oplossingen. Het lijkt wel alsof ze het probleem niet serieus nemen.”

Het Meldpunt Onveilig Wonen werd voor het eerst door ASVA geopend in 2016. Toen kwamen binnen korte tijd 52 meldingen binnen. Naar aanleiding daarvan werd op sommige locaties cameratoezicht opgezet en de straatverlichting verbeterd. Van Vliet: “Twee jaar geleden was er even aandacht voor dit onderwerp. Nu die aandacht is weggezakt, blijkt helaas dat het probleem nog steeds speelt. Het wordt tijd dat de betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen en met structurele oplossingen komen.”

Studenten kunnen zelf meldingen insturen op www.meldpuntonveiligwonen.nl.