Simon Yates wint koninginnenrit in Ruta del Sol, Fuglsang nieuwe leider

De vierde etappe in de Ruta del Sol is gewonnen door Simon Yates. De Engelsman van Mitchelton-Scott reed op de beklimming van de Alto de Hazallanas weg bij de favorieten en kwam solo aan in Granada. Steven Kruijswijk werd derde achter Sergio Higuita, die de sprint won van de achtervolgers. Jakob Fuglsang kwam als zevende over de finish in dezelfde tijd als de nummer twee en neemt de leiderstrui over van Tim Wellens, die al vroeg in de etappe moest lossen.

De vierde etappe bestond uit maar 119 kilometer, maar de renners moesten onderweg wel meerdere beklimmingen. De zwaarste klim was de Alto de Hazallanas, een klim van 7,3 kilometer aan een gemiddelde van 9,6%, met uitschieters naar de 16%. De top lag op 25 kilometer van de finish.

Vanuit de start wist een grote kopgroep zich los te maken van het peloton, met daarbij de Nederlander Danny van Poppel. De kopgroep kreeg nooit veel voorsprong en met nog zeventig kilometer te rijden had Astana alles weer bij elkaar gebracht. 

Astana bleef op kop van het peloton rijden en op de tweede beklimming van de dag, de Alto de Guejar Sierra trok Astana ten aanval. Luis Leon Sanchez opende, waarna Pello Bilbao, Ion Izagirre en Jakob Fuglsang volgde. Dat zorgde ervoor dat Tim Wellens er snel alleen voorstond en nog voordat de slotklim van de dag moest beginnen was de klassementsleider al gelost.

Op de steile Alto de Hazallanas nam Simon Yates het voortouw. De Engelsman trok meermaals ten aanval en eerste instantie kon Jakob Fugelsang samen met Steven Kruijswijk volgen, maar bij de zoveelste poging moesten ze Yates laten gaan. Op de top had de winnaar van de Ronde van Spanje een voorsprong van ruim veertig seconden op de eerste achtervolgers, waar opnieuw Astana de leiding nam.

In de afdaling kwam de Kazachse ploeg nog wel wat terug, alleen kwam de zege van Yates nooit meer in gevaar. Sergio Higuita won de sprint voor de tweede plaats voor Kruijswijk, die derde werd en dat ook zijn plaats is in het algemeen klassement. De Nederlander van Jumbo-Visma staat achter het Astana duo Fugelsang en Izagirre. 

Leider Wellens verloor meer dan drie minuten en zakte naar de negende plaats in het klassement. Hij heeft nu een achterstand van twee minuten en 53 seconden op de nieuwe leider Fuglsang.