Schansspringer Eisenbichler bovenaan verrassend WK-podium

Schansspringer Markus Eisenbichler heeft zich in het Oostenrijkse Innsbruck ietwat verrassend gekroond tot wereldkampioen op de grote schans. De 27-jarige Duitser stond al negen keer op het World Cup-podium, maar won nog nooit.

Na de eerste sprong ging Kilian Peier zeer verrassend aan de leiding. De Zwitser kent veruit het beste seizoen van zijn leven, maar zijn beste resultaat ooit is nog altijd een zevende plek in de World Cup. Vlak achter hem stond Eisenbichler, op de voet gevolgd door de Japanse World Cup-heerse Ryoyu Kobayashi en de Duitser Karl Geiger, terwijl thuisfavoriet Stefan Kraft, de Noor Johann André Forfang en de Pool Kamil Stoch op afstand stonden.

In de tweede ronde wisselden Stoch en Kraft van plek, waarna Geiger de leiding nam. Kobayashi kwam niet aan zijn score, Eisenbichler haalde keihard uit en pakte de eerste plek ruimschoots in handen. Peier leek een sensationale medaille vervolgens weg te gooien, maar hij bleek toch genoeg gesprongen te hebben om Kobayashi van het brons te stoten, waar hij ogenschijnlijk net zo blij mee was als hij met goud was geweest.

Viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann, zelf wereldkampioen in 2007, eindigde als vijftiende en was uitermate trots op zijn veertien jaar jongere teamgenoot. "Hij is begonnen met springen vanwege mij, en ik voelde me een beetje schuldig toen hij een paar jaar lang niet écht een grote stap maakte...en dan doet hij nu dit!", aldus een glunderende Ammann na afloop.