Langlaufer Røthe na zinderende eindsprint wereldkampioen op skiatlon

Langlaufer Sjur Røthe heeft zijn eerste grote individuele titel te pakken. Op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld pakte de 30-jarige Noor zaterdag het goud op de skiatlon: 15 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in vrije stijl.

Op het klassieke gedeelte werd in de laatste kilometers een flink tempo opgelegd door specialisten Iivo Niskanen uit Finland en Alexander Bolshunov uit Rusland. Slechts vijf man wisten bij te blijven: Clement Parisse (Frankrijk), Sjur Røthe en Martin Johnsrud Sundby (Noorwegen), de Brit Andrew Musgrave en Alexey Poltoranin uit Kazachstan. Laatstgenoemde moest er in de vrije stijl zoals verwacht al snel af, de overige zes bleven samen.

Na 22,5 kilometer gaf Bolshunov er nog eens een flinke snok aan, met als resultaat dat Musgrave moest lossen. In de absolute slotfase opende Sundby nog eens de aanval en dat kostte Niskanen en Parisse dan weer de kop. Sundby moest zijn aanval echter bekopen: Røthe en Bolshunov kwamen er weer bij. Het werd vervolgens een werkelijk fenomenale eindsprint, waarin Røthe het goud pakte door Bolshunov met één tiende van een seconde te kloppen. Sundby pakte brons op slechts 0,7 seconden.