Hockey Pro League-wedstrijd afgelast, Duitse hockeyers voor niets week in Buenos Aires

Wel, niet, wel, niet, wel, niet. De onduidelijkheid overheerste vrijdagavond in Buenos Aires. De Duitse en Argentijnse hockeyers moesten door de slechte weersomstandigheden al wachten op de vrouwen, die drie uur en een kwartier over hun wedstrijd deden. Daarna stapten ze in Buenos Ares zelf het veld op om er uiteindelijk weer af te stappen. Pro League-wedstrijd afgelast, dus regulier gelijkspel.

De regel van de FIH: als de wedstrijd op de dag dat hij is gepland niet wordt gespeeld en moet worden afgelast, dan is het een gelijkspel. Verplaatsen is geen optie. De hevige onweer en regenbuien zorgden er dus voor dat de Duitsers hevig gefrustreerd zaterdag weer het vliegveld instappen richting Europa. Ze waren vorige week zaterdag aangekomen.

Het was eigenlijk al snel duidelijk dat er na de vrouwenwedstrijd niet gehockeyd kon worden door de mannen van Argentinië en Duitsland, door de ongelofelijke hoeveelheid plassen en de hevige onweer. Omdat er geen alternatieven waren voor het verplaatsen van de wedstrijd, duurde het toch zeker een dik uur voordat de knoop werd doorgehakt en de afgelasting officieel was.

‘De Argentijnen waren wel degene die als eerste aangaven niet te willen spelen’, zei de Duitse coach Stefan Kermas. Misschien dat het ontbreken van hun sterspeler Gonzalo Peillat niet hielp. Hij is niet geblesseerd, maar vanwege andere problemen nu niet beschikbaar voor het Argentijnse team. Duidelijk was het dat de wedstrijd afgelast moest worden. Een beslissing die uiteindelijk door de FIH-officials werd genomen.

‘Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik meemaak dat een wedstrijd gewoon afgelast wordt’, zei Kermas. ‘Nu eindigt de wedstrijd officieel in een 0-0 en krijgen beide teams 33 procent percentage – het gaat in de Pro League allemaal om de winstpercentages. Niet 50/50, omdat we geen shoot-outs hebben genomen.’

De Duitse bondscoach was opvallend ontspannen, ondanks de reis naar Zuid-Amerika voor niets. Hij had een paar dagen goed kunnen trainen zei hij, hoewel sommige spelers – net als de Nederlanders – wel last hadden van de extreme hitte met de hoge luchtvochtigheid. ‘Ik wilde gewoon graag spelen. Ik hou juist van dit soort wedstrijden, met dit soort rare situaties. En dan afwachten hoe je team daarop reageert. Uiteindelijk is dit hele gebeuren een dure grap voor ons geworden.’