Judoka Tsjakadoea pakt brons op Grand Slam Düsseldorf

Judoka Tornike Tsjakadoea heeft op de Grand Slam in Düsseldorf brons gepakt in de klasse tot 60 kilogram. De 22-jarige Tsjakadoea debuteerde eerder deze maand in Parijs met een vijfde plek op Grand Slam-niveau en heeft zijn eerste medaille dus al binnen.

Tsjakadoea begon met winst op Daniel Ben David uit Israël, waarna hij ook de Peruviaan Dilmer Calle de baas was. De Rus Robert Mshvidobadze bleek in de kwartfinales te sterk, maar door winst op Luka Mkheidze (Frankrijk) in de herkansingen mocht hij alsnog vechten om brons. Met een fraaie actie in de slotfase klopte hij daar de Spanjaard Francisco Garrigos. De eindwinst ging naar Ryuju Nagayama uit Japan, die in de finale won van Mshvidobadze.

Nederlandse deelname was er ook bij de vrouwen tot 57 kilogram. Sanne Verhagen won van de Spaanse Jaione Equisoain, maar moest vervolgens in de achtste finales haar meerdere erkennen in de Braziliaanse olympisch kampioene Rafaela Silva. Die pakte uiteindelijk het zilver, nadat ze in de finale verloor van Tsukasa Yoshida uit Japan. De Française Sarah Leonie Cysique en Sumiya Dorjsuren uit Mongolië kregen het brons omgehangen.

Tsjakadoea tegen Garrigos (Bron: YouTube)

Japans goud was er ook bij de vrouwen tot 48 kilogram, waar Funa Tonaki in de finale won van de Zuid-Koreaanse Kang Yu-jeong. De Braziliaanse Nathalia Brigida en de Portugese Catarina Costa pakten brons.

De vrouwen tot 52 kilogram leverden Kosovaars goud op: olympisch kampioene Majlinda Kelmendi versloeg Sosorbaram Lkhagvasuren uit Mongolië in de finale. Brons was er voor de Italiaanse Odetta Guiffrida en de Japanse Chishima Maeda.

De titel bij de mannen tot 66 kilogram ging tot slot naar de Japanner Joshiro Maruyama, die in de finale afrekende met Kim Lim-hwan uit Zuid-Korea. Baskhuu Yondonperenlei uit Mongolië en de Rus Yakub Shamilov pakten het brons.