Emotionele Johaug met groot machtsvertoon naar wereldtitel skiatlon

Langlaufster Therese Johaug heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld met groot vertoon van macht gekroond tot wereldkampioene op de skiatlon, waarbij de vrouwen 7,5 kilometer in klassieke stijl afwerken, gevolgd door 7,5 kilometer vrije stijl.

Johaug moest wegens een dopingschorsing het WK van 2017 en de Olympische Spelen van 2018 missen, maar is dit seizoen bijna nog dominanter dan ooit. Ze ging er al vroeg vandoor en na de klassieke stijl had ze al een gat van dik twintig seconden te pakken op de achtervolgers. Dat werd in de vrije stijl alleen maar groter, waardoor ze in de slotfase wat kon temporiseren om alsnog met grofweg een minuut voorsprong te winnen. Op het podium liet ze de tranen de vrije loop, wat ongetwijfeld met haar dopingschorsing te maken had.

Achter Johaug was de strijd interessant. Haar landgenotes Ingvild Flugstad Østberg en Astrid Uhrenholdt Jacobsen streden met de Russische Natalia Nepryaeva, terwijl een groep met Heidi Weng (Noorwegen), Charlotte Kalla en Frida Karlsson (Zweden) en een verzameling Russische, Finse en Amerikaanse dames aan het achtervolgen waren. De pas 19-jarige Karlsson probeerde in de laatste kilometer nog naar het om plek twee strijdende trio te springen, maar dat lukte net niet.

Østberg trok het tempo omhoog en wist Jacobsen te lossen, waarna ook Nepryaeva zich gewonnen moest geven. Het zilver ging zo naar Østberg, voor de Russische en Jacobsen, met een indrukwekkende vijfde plek voor megatalent Karlsson, die pas één keer in de World Cup van start ging.